Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът глоби с 2000 евро Джамбазки за жеста, приличащ на нацистки поздрав 


Ангел Джамбазки прави жест с изпъната дясна ръка в пленарната зала на ЕП
Ангел Джамбазки прави жест с изпъната дясна ръка в пленарната зала на ЕП

Европейският парламент (ЕП) е глобил българския евродепутат Ангел Джамбазки с отнемане на дневните му пари за шест дни, които са в размер на около 2000 евро, предаде БНР във вторник.

Причината за глобата е жестът с изправена дясна ръка, който съпредседателят на ВМРО направи на излизане от пленарната зала на ЕП в средата на февруари. Още тогава той беше осъден от председателката на Европарламента Роберта Мецола като нацистки поздрав.

Джамбазки отрича жестът му да е имал такъв подтекст, твърдейки, че просто е махнал с ръка. Евродепутатът може да обжалва наложената му глоба.

Инцидентът се случи по време на обсъждане на окончателното решение на Съда на ЕС в Люксембург, който отхвърли през февруари опита на Унгария и Полша да блокират обвързването на достъпа до еврофондове със спазването на върховенството на правото на ЕС.

Тогава Джамбазки се изказа в защита на Унгария и Полша и завърши изказването си с викове: "Да живее Орбан, Фидес, Качински, България и нашите национални държави! Да живее Европа, Европа на нациите!" След това евродепутатът изпъна дясната си ръка и напусна залата.

Зам.-председателката на ЕП Пина Пичиерно прекъсна следващия оратор и заяви, че нацистки и фашистки знаци са недопустими в пленарната зала.

"Ще проверим камерите, за да видим дали е имало фашистки поздрав или не. Ако е така, това е изключително сериозно и ще последват санкции", каза тогава тя.

По-късно в своя публикация в Туитър председателката на ЕП Роберта Мецола определи жеста като "фашистки" и заяви, че подобно поведение е неприемливо не само в Европарламента, а където и да било.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG