Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският парламент осъди нацисткия поздрав на Ангел Джамбазки, отправен в пленарната зала


Жестът на Ангел Джамбазки в пленарната зала на Европейския парламент, 16 февруари 2022
Жестът на Ангел Джамбазки в пленарната зала на Европейския парламент, 16 февруари 2022

Председателката на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола осъди нацисткия поздрав, отправен от българския евродепутат Ангел Джамбазки по време на заседанието на ЕП в сряда. Очаква се срещу него да стартира и наказателна процедура.

На кадри от дебата се вижда как Джамбазки напуска пленарната зала в Страсбург, като преди това вдига високо дясната си ръка. Пред Свободна Европа самият Джамбазки отрече жестът му да е нацистки поздрав и каза, че водещата заседението неправилно е разтълкувала действието му.

Заседанието на ЕП се проведе веднага след окончателното решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург, който отхвърли опита на Унгария и Полша да блокират обвързването на достъпа до еврофондове със спазването на принципите на демокрацията и законността.

Преди да напусне залата, Джамбазки се изказа в защита на Унгария и Полша, които са потенциални първи обекти на новия механизъм. Европедепутатът и съпредседател на ВМРО завърши изказването си с викове "Да живее Орбан, Фидес, Качински, България и нашите национални държави! Да живее Европа, Европа на нациите!".

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичиерно прекъсна следващия оратор и заяви, че нацистки и фашистки знаци са недопустими в пленарната зала.

"Ще проверим камерите, за да видим дали е имало фашистки поздрав или не. Ако е така, това е изключително сериозно и ще последват санкции", каза тя.

По-късно в публикация в Туитър председателката на ЕП Роберта Мецола определи жеста като "фашистки" и заяви, че подобно поведение е неприемливо не само в ЕП, а където и да било.

"Този жест е част от най-тъмната глава в нашата история", написа Мецола. "Той обижда мен и всички останали в Европа".

Действието на българския евродепутат беше осъдено и от групите на Европейската народна партия (ЕНП) и Renew Europe, както и редица други евродепутати.

"Това е точно обратното на позицията на Европейския парламент и призоваваме за незабавно санкциониране", написа Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП.

Самият Ангел Джамбазки коментира пред Свободна Европа, че става въпрос за фалшива новина, създадена "волно или не от зам.-председателката на парламента".

"Тя неправилно разтълкува жеста ми на съгласие, който направих след нейна забележка - да не се спори в пленарната зала на висок глас. Ще искам извинение от нея, а и от всеки, който ме набеди в използване на жест, свързан с нацизма", каза Джамбазки.

По-рано той написа в Туитър, че става въпрос не за нацистки поздрав, а "най-обикновено помахване".

"Това, че някой не е съгласен с теб не означава, че е нацист", написа Джамбазки. "Извинявам се, ако невинното ми помахване (целта му беше да се извиня) е обидило някого, но това е сериозен случай на довеждане на нещо до абсурд."

Това не е първият случай, в който действия на българския евродепутат предизвикат силни реакции в ЕС. Преди 3 години той беше обвинен от свои колеги в расистки и ксенофобски изказвания, насочени към евродепутатите Исмаил Ертуг от Германия и Карима Дели от Франция. Тогава Джамбазки отправи обиди заради произхода им – съответно от Турция и Алжир, и беше принуден да се извини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG