Връзки за достъпност

Извънредни новини

Имате два варианта: да изключите Русия или да се разпуснете. Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН


Украинският президент Володимир Зеленски говори пред членовете на Съвета за сигурност на ООН.
Украинският президент Володимир Зеленски говори пред членовете на Съвета за сигурност на ООН.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за реформа на ООН и предложи нейното обсъждане да се състои в Киев. Той направи това в реч пред Съвета за сигурност на международната организация. Зеленски говори по видеоконферентна връзка.

Постоянният представител на Русия присъстваше в залата.

"Правото на вето в Съвета за сигурност не може да се използва като право [да сееш] смърт", каза Зеленски. Той имаше предвид Русия - страна, която е постоянен член на този орган, взимащ решенията си с единодушие.

Трупове по улиците и масови гробове. Какво остава след руската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

В редица предишни военни конфликти Русия е спирала предложения за решения на Съвета за сигурност, като е използвала правото си да им налага вето. Със същото право разполага и друг постоянен член на този орган - Китай.

Зеленски напомни, че задачата на ООН е "да поддържа международния мир и сигурност", както това е посочено в член първи на организацията. "Но ако не можете да изпълните още първия член на този устав, за какво са всички останали членове", попита реторично Зеленски.

Той уточни, че престъпленията, които се извършват в Украйна, се извършват именно от един от членовете на Съвета за сигурност. Зеленски каза, че е бил в Буча, малкият украински град близо до Киев, където след напускането на руската армия бяха намерени десетки тела на убити цивилни.

"Няма престъпление, което те да не са извършили там", каза Зеленски и изброи убити накуп семейства, жени, изнасилени пред децата си, жени, чийто език е отрязан, цивилни, разстреляни в тила, убити деца, разрушени домове, разграбено имущество, в това число и обици, изтръгнати заедно с част от ухото. Руските войници са се опитали и да изгорят някои от телата, каза украинският президент.

Той постави под въпрос ефективността на ООН и каза: "Ако не знаете как да вземете решение, имате два варианта - да изключите Русия от Съвета за сигурност (...) или да се саморазпуснете, ако не можете да направите нищо друго, освен да говорите".

Зеленски сравни действията на Русия с тези на терористичната групировка "Ислямска държава" и с тези на нацистка Германия. Той призова за съд по подобие на Нюрнбергския процес, който да изправи виновните пред правосъдието.

"Искам да напомня на руската делегация [в ООН], че Рибентроп не е избегнал правосъдието след войната (...), не го избегна и Айхман".

Рибентроп е министърът на външните работи на нацистка Германия. В Украйна имената на президента Путин и на външния министър Сергей Лавров често се споменават заедно като имената на двамата основни виновници за войната.

Адолф Айхман е нацистки офицер и един от организаторите на Холокоста. След Втората световна война той се укрива в чужбина, но е открит от Израел, доведен в Ерусалим и изправен пред съд.

След откритието на убийствата в Буча президентът Зеленски и съветникът на неговата администрация Олексий Арестович казаха, че намерят "един по един" всеки участник в престъпленията. Арестович публикува и списък на частите на руската армия, които са присъствали в района.

"ООН може просто да бъде разпусната", каза Зеленски във вторник. Той продължи: "Госпожи и господа, готови ли сте да разпуснете ООН? Отминало ли времето на международното правосъдие? Ако вашият отговор е "не", значи трябва да действате незабавно".

60 години по-късно. Картини от процеса срещу Адолф Айхман
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG