Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не е постановка. Телата на убити от Буча са били там и по време на руската окупация


Една от пресечките, които се виждат, е ул. "Яблонска", на която в по-близък план, показан на следващите снимки, се виждат тъмни обекти, наподобяващи човешки тела. Те остават на същите места до началото на април. Буча, 19 март, 2022 г. (C)Maxar Technologies
Една от пресечките, които се виждат, е ул. "Яблонска", на която в по-близък план, показан на следващите снимки, се виждат тъмни обекти, наподобяващи човешки тела. Те остават на същите места до началото на април. Буча, 19 март, 2022 г. (C)Maxar Technologies

Не е вярно, че в Буча всичко е било наред, докато там са били руските войски. Има сателитни снимки, които показват тела на хора още докато градът е бил окупиран.

"Нито един мирен жител не е бил жертва на каквото и да било насилие, [докато в Буча се е намирала руската армия]". Това каза говорител на руското министерство на отбраната.

Той коментира първите снимки и видео кадри от града, заснети след изтеглянето на руската армия. Те показваха тела на убити цивилни по една улица в града.

Според Москва телата са на актьори. След като руската армия е напуснала украинския град Буча, актьорите са били разположени там, за да може снимките да уличат Русия във военни престъпления.

Проверка на Ню Йорк таймс обаче показва, че тези тела всъщност са били на същите места много преди руските военни да напуснат града. Проверката беше повторена от Би Би Си и стигна до същите изводи. Проверка на Агенция Франс прес (АФП) провери едно от телата и установи, че става дума за мъртъв човек, който се намира на същото място и в същата поза.

Интервюта с оцелели от Буча потвърждават насилието, извършено именно от руската армия.

Предистория

Буча е под руски контрол близо месец преди руските войници да се изтеглят на 31 март. На 2 април във Фейсбук е публикувано видео, заснето от автомобил, следващ украински военен конвой по улиците на Буча.

Автомобилът се движи по улица "Яблонска" и заобикаля редица тела. Видеото е заснето от човек на име Александър, който служи в батальон на украинската армия. То е публикувано от юриста Иля Новиков, който го е взел от Александър.

Москва отхвърли обвиненията, че е причинила смъртта на тези хора, като основният й аргумент беше в датите - защо видеото се появява чак на 2 април, след като от изтеглянето на руската армия са минали близо 2 дни.

Руската държавна телевизия използва и друг аргумент - че един от убитите, които се виждат във видеото, си движи ръката.

Това за "ръката" не е вярно

Проверка на АФП показва, че въпросното тяло лежи в съшата поза 24 часа след публикуването на видеото.

Журналисти на АФП посещават града на 2 април, като ден по-късно намират мъжа в същата поза. Освен него те намират около 20 тела в цивилни дрехи, едно от които е с вързани ръце.

Иля Новиков казва пред телевизия Current Time, че това, което изглежда като вдигане на ръка на убит човек всъщност е ефект от влошеното качество на изображението във Фейсбук, както и на оптическа илюзия, причинена от петно върху стъклото на превозното средство, от което е направено видеото.

Кога се появяват телата

Ню Йорк таймс публикува сателитни снимки на Maxar Technologies, които показват, че поне 11 от телата вече са лежали на улицата на 11 март, когато градът е под руска окупация.

Изображенията показват тъмни обекти с размер и форма на човешко тяло, които се виждат на улица Яблонска между 9 и 11 март. Те се появяват в точните позиции, в които телата са открити, след като украинските сили си връщат контрола над Буча.

Допълнителни анализи на екипа по визуални разследвания на Ню Йорк таймс показва, че обектите са останали в тази позиция в продължение на над три седмици.

АФП също направи сравнение между своите фотографии от април месец и сателитните снимки от средата на март. На тях се вижда, че позициите на телата съвпадат.

До този момент Москва отрича всички съобщения за убити от нея цивилни въпреки снимките, видеата, сателитните изображения, разказите на очевидци и самите тела на убитите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG