Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изпраща каски и бронежилетки на Украйна


Кирил Петков и Лена Бориславова по време на заседанието на кабинета, 6 април 2022 г.
Кирил Петков и Лена Бориславова по време на заседанието на кабинета, 6 април 2022 г.

България ще изпрати на Украйна общо 2000 каски и 2000 бронежилетки като безвъзмездна помощ. Предстои Министерският съвет да вземе решението за отпускането и на финансова помощ на Украйна. Това стана ясно от изявление на началничката на кабинета Лена Бориславова.

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на отбраната, посочи Бориславова в сряда. По думите ѝ те ще се използват от мирните украински граждани.

"Тази мярка надгражда досега оказваната хуманитарна и друга помощ от страна на правителството", каза тя.

Бориславова допълни, че България е била една от първите държави, които са сезирали Международния наказателен съд в Хага за престъпленията, извършени от Русия в Украйна. По-късно България е откликнала и на призива за допълнителна финансова помощ за дейността на Международния наказателен съд, така че да се осигури по-добра възможност за разследване и осъждане на военните престъпления, извършени в Украйна, посочи Бориславова.

По думите ѝ предстои Министерският съвет да вземе решение за отпускане на такава финансова помощ.

"Българското правителството реагира остро срещу зверствата, извършени в Буча", каза още тя.

По-рано в сряда от "Демократична България" призоваха правителството да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия и за пореден път се обявиха за предоставяне от България на оръжие и муниции на Украйна.

Към момента България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не предоставят военна помощ на Украйна. В България против такава подкрепа се обявиха от БСП и "Възраждане".

Президентът Румен Радев също твърди, че предоставянето на въоръжение на Киев "ще въвлече България във войната" - твърдение, което е подвеждащо. По-рано през март той предложи страната да изпрати на Украйна каски, бронежилетки и друго оборудване, което да се ползва само от цивилни.

viber

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG