Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демократична България" поиска посланичката на Русия да бъде обявена за персона нон грата


Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, 6 април 2022 г.
Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, 6 април 2022 г.

"Демократична България" (ДБ) поиска посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. Това стана с декларация от парламентарната трибуна, в която от обединението осъдиха клането на цивилни граждани от страна на руските сили в Буча. От ДБ поискаха още България да се включи в предоставянето на съдебномедицинска експертиза за разследването на военните престъпления на руската армия.

Според формацията поведението на Елеонора Митрофанова през последните седмици систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България.

От началото на руската инвазия в Украйна преди месец Митрофанова направи редица противоречиви изказвания, а външната министърка Теодора Генчовска ги определи като вмешателство в българската вътрешна политика.

На 3 март например руската посланичка сравни случващото се в Украйна с руско-турската освободителна война, а дни по-рано на страницата на посолството се появи публикация, включваща израза "евроатлантически подлоги".

Антоанета Цонева, която изчете декларацията от парламентарната трибуна в сряда, припомни, че като отговор на "зверствата в Буча и на други места" партньорски страни като Германия и Франция са изгонили общо 75 руски дипломати, а Литва - руския посланик.

"Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, разкриването на масови гробове, от сведения за изтезания и изнасилвания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи", се казва в декларацията.

Затова от ДБ настояват България да подкрепи със съдебномедицинска експертиза разследванията за извършеното от руската армия. Такива вече се организират не само от украинските власти, но и от ООН, Европейския съюз и други международни организации.

От обединението призоваха също така България да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия и за пореден път се обявиха за предоставяне от България на оръжие и муниции на Украйна.

В петък коалицията внесе проект за решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Няколко дни по-късно председателят на Народното събрание и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов каза, че има парламентарно мнозинство за приемането на такова решение.

Проекторешението предвижда правителството да предостави военно-техническа помощ на Украйна "според нейните потребности и съобразно възможностите на нашата страна". Посочва се още, че финансирането на помощта за Украйна ще стане за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране за подкрепата на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG