Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изтегля посланика си в Москва "за консултации". Очаква същото и от Русия


Премиерът Кирил Петков

България връща за консултации посланика си в Москва Атанас Кръстин. Това съобщи в четвъртък министър-председателят Кирил Петков, цитиран от БТА. Той каза още, че София очаква "реципрочна стъпка" спрямо посланика на Русия в България. Все още няма реакция от страна на руското посолство.

Кирил Петков съобщи това в Брюксел, където е за участие в срещата на ЕС.

Това става ден след като като в сряда от правителството съобщиха, че се обмислят санкции срещу руския посланик в София Елеонора Митрофанова. Поводът са нейни изказвания от последните дни относно позицията на България за войната в Украйна.

Едно от тях е в интервю за телевизионния канал "Россия 24", в което преди дни тя каза, че "народът в България все още не подкрепя реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна".

В сряда Петков коментира, че "не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство". Външната министърка Теодора Генчовска определи позициите на Митрофанова като вмешателство в българската вътрешна политика.

В отговор срещу критиките в сряда на страницата на руското посолство беше публикувано съобщение, в което се казва, че не може "чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития".

Това е поредното противоречиво изказване на Митрофанова от началото на руската инвазия в Украйна преди месец. На 3 март тя сравни случващото се там с руско-турската освободителна война, а дни по-рано на страницата на посолството се появи публикация, включваща израза "евроатлантически подлоги".

Тя беше обвинена, че по този начин нарича българите и държавата като цяло. По-късно тя се извини на Кирил Петков, а българският превод на публикацията беше изтрит.

Освен мерките срещу Митрофанова, които правителството обмисля, България вече екстрадира 10 руски руски дипломати преди седмица.

В началото на март Специализираната прокуратура и ДАНС обявиха, че са разкрили руски шпионин с дипломатически статут в България. Двама служители на посолството на Русия бяха експулсирани, а за сътрудничество с него беше уличен българският генерал от резерва Валентин Цанков, който към момента е под домашен арест по обвинение в шпионаж.

Преди това на няколко пъти от 2019 г. насам България изгони няколко служители на руското посолство във връзка с разкрития за участието им в шпионаж. Беше разкрита и група от български граждани, сред които и служители от Министерството на отбраната и разузнаването, които са предоставяли секретни данни на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG