Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият като руски шпионин генерал от резерва остава под домашен арест 


Специализираният наказателен съд (илюстративна снимка)
Специализираният наказателен съд (илюстративна снимка)

Пенсионираният български генерал Валентин Цанков, който в началото на март беше задържан по подозрения, че е извършвал шпионаж в полза на Русия, остава под домашен арест.

Той беше обвинен на 2 март, а на следващия ден Специализираният наказателен съд на свое закрито заседание му определи домашен арест, взимайки предвид здравословното му състояние.

Обвиняемият не е обжалвал тази мярка пред втората инстанция и затова тя остава в сила, съобщи Специализираната прокуратура в четвъртък.

Миналата седмица разследващите обявиха, че пенсионираният генерал е имал достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС, събирал е данни за български вътрешнополитически въпроси и ги е предавал на съветник в политическата секция на руското посолство в София.

След задържането на Цанков Министерството на външните работи изгони двама руски дипломати.

Междувременно бившият военен министър Бойко Ноев определи делото като “игра за наивници” и “пушилка”, защото обвиняемият е бил известен с прозвището “Шпионина”.

“Много изследователи и анализатори са писали за него и неговата дейност. В този момент [главният прокурор Иван] Гешев прави циркове и това е ясно за всички”, коментира Ноев.

По думите на председателя на парламентарната вътрешна комисия и бивш ръководител на контраразузнаването Атанас Атанасов казусът с шпионската дейност на генерала от запаса е бил известен отпреди няколко години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG