Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият като руски шпионин генерал от резерва остава под домашен арест 


Специализираният наказателен съд (илюстративна снимка)

Пенсионираният български генерал Валентин Цанков, който в началото на март беше задържан по подозрения, че е извършвал шпионаж в полза на Русия, остава под домашен арест.

Той беше обвинен на 2 март, а на следващия ден Специализираният наказателен съд на свое закрито заседание му определи домашен арест, взимайки предвид здравословното му състояние.

Обвиняемият не е обжалвал тази мярка пред втората инстанция и затова тя остава в сила, съобщи Специализираната прокуратура в четвъртък.

Миналата седмица разследващите обявиха, че пенсионираният генерал е имал достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС, събирал е данни за български вътрешнополитически въпроси и ги е предавал на съветник в политическата секция на руското посолство в София.

След задържането на Цанков Министерството на външните работи изгони двама руски дипломати.

Междувременно бившият военен министър Бойко Ноев определи делото като “игра за наивници” и “пушилка”, защото обвиняемият е бил известен с прозвището “Шпионина”.

“Много изследователи и анализатори са писали за него и неговата дейност. В този момент [главният прокурор Иван] Гешев прави циркове и това е ясно за всички”, коментира Ноев.

По думите на председателя на парламентарната вътрешна комисия и бивш ръководител на контраразузнаването Атанас Атанасов казусът с шпионската дейност на генерала от запаса е бил известен отпреди няколко години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG