Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария е готова да плаща руския газ в рубли


Унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция в Будапеща, 6 април. 2022 г.
Унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция в Будапеща, 6 април. 2022 г.

Унгария ще приеме изискването на Москва да плаща руския газ в рубли, съобщи премиерът Виктор Орбан на пресконференция в сряда. Така страната става единствена в Европейския съюз, който реши да се придържа към договорите си с Русия и да изплаща газа в евро и долари.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който от 1 април купуването на синьо гориво от Москва може да става само в рубли. Той заплаши, че ако това не се случи, може да бъдат прекратени договорите. По-късно стана ясно, че западът може да продължи да плаща във валута на руската "Газпромбанк", която сама да обръща сумата в рубли.

В сряда Орбан каза, че се е договорил с Путин Унгария да плати за доставките на газ в руска валута, ако това бъде поискано.

Седмици преди следващото изплащане на доставките Европейската комисия съобщи, че страните, сключили договори, които изискват плащане в евро или долари, трябва да се придържат към това.

В сряда унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че договорите за газ са между Унгария и Русия и че ЕС "няма роля" в сделката.

Премиерът Виктор Орбан е противник на налагане на санкции от ЕС за доставки на руски петрол и газ, както и на доставяне на западни оръжия на Украйна през унгарска територия. Унгарският премиер беше преизбран за четвърти мандат на парламентарните избори в неделя.

Два дни по-късно Европейската комисия (ЕК) започна дисциплинарна процедура срещу Унгария, която може да доведе до замразяване на средствата от Европейския съюз за страната. Причината е в обвързването на достъпа до европейско финансиране със спазването на върховенството на правото.

Страните от ЕС разчитат на Русия за близо една трета от общите доставки на газ в блока. Съюзът все още не е приложил санкции срещу руския петрол или газ, въпреки че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в сряда, че мерките в сектора ще са необходими „рано или късно“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG