Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия започна процедура за спиране на еврофондовете за Унгария


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Европейската комисия (ЕК) започна дисциплинарна процедура срещу Унгария, която може да доведе до замразяване на средствата от Европейския съюз за страната. Причината е в обвързването на достъпа до европейско финансиране със спазването на върховенството на правото.

Новината дойде късно във вторник, два дни след като унгарският премиер Виктор Орбан спечели изборите в страната с огромно мнозинство. Победата му дойде въпреки дългогодишните критики на Европейския съюз (ЕС), отнасящи се до разпределянето на обществени поръчки в Унгария, конфликти на интереси, имиграционната политика, независимостта на съдебната власт и ограниченията върху свободата на медиите.

От ЕК съобщиха във вторник, че задействането на процедурата срещу Унгария цели да предотврати злоупотребата с европейски средства.

"Бяхме много ясни, че корупцията е проблемът", каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на пленарна сесия на Европейския парламент. "Сега ще изпратим писмо с официално уведомление, за да стартираме механизма."

Унгарското правителство определи решението за задействане на механизма като грешка. Гергели Гуляш, началник на кабинета на Орбан, призова ЕК "да не наказва унгарските избиратели за това, че са изразили мнение, което не е по вкуса на Брюксел".

Той каза още, че комисията трябва да "се върне към здравия разум и диалога".

Новият механизъм на обвързване на достъпа до европейски средства със спазването на върховенството на правото беше въведен в края на 2020 г. Той дава право на ЕС да замразява еврофондовете за страни, които не спазват основните правила на съюза. Механизмът беше подкрепен от по-богатите страни членки, които поискаха по-строги предпазни мерки, за да гарантират, че парите им няма да отиват към правителствата, които подкопават демокрацията.

Унгария и Полша, които получават милиарди евро финансиране от ЕС, оспориха новата процедура пред висшия съд на ЕС. През февруари тази година обаче Съдът на Европейските общности окончателно отхвърли искането им.

За да влезе в сила механизмът, 15 държави членки, представляващи 65% от населението на блока, ще трябва да се съгласят да накажат Унгария. Будапеща има възможност да обжалва процеса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG