Връзки за достъпност

Извънредни новини

Орбан спечели изборите в Унгария с над 50% подкрепа


Виктор Орбан обяви победата си още в неделя вечерта
Виктор Орбан обяви победата си още в неделя вечерта

Управляващата партия в Унгария “Фидес” на премиера Виктор Орбан спечели над 50% от гласовете на проведените в неделя парламентарни избори, потвърди Централната избирателна комисия на страната.

Орбан обяви победата си още в неделя вечерта, заявявайки, че тя може да се види от Брюксел и дори “от Луната”.

“Целият свят видя тази вечер в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните граждански политики и патриотичните политики победиха. Ние казваме на Европа, че това не е миналото, това е бъдещето”, каза унгарският министър-председател.

Лидерът на шестпартийния опозиционен съюз, останал на второ място с около 35% - Петер Марки-Зай, призна загубата на вота малко по-късно, добавяйки, че с колегите му все още оспорват “дали тези избори са били демократични и свободни”.

Според предварителните резултати “Фидес” трябва да има 135 места, което да ѝ осигури мнозинство от две трети в следващия парламент, докато опозиционният алианс ще има 56 места. Крайнодясната партия “Нашата родина” също взе седем места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG