Връзки за достъпност

Извънредни новини

В София вече има площади "Героите на Украйна" и "Борис Немцов"


Извънредно заседание на Столичния общински съвет. Oт ляво надясно: Тенчо Тенев, Борислав Борисов, Георги Георгиев, председател на СОС, Дончо Барбалов и Веселин Гетов. София, 7 април, 2022 г.
Извънредно заседание на Столичния общински съвет. Oт ляво надясно: Тенчо Тенев, Борислав Борисов, Георги Георгиев, председател на СОС, Дончо Барбалов и Веселин Гетов. София, 7 април, 2022 г.

Столичният общински съвет (СОС) кръсти един от площадите в София „Героите на Украйна" и друг - на руския опозиционер Борис Немцов. Това съобщи БТА след извънредно заседание на СОС в четвъртък.

Предложението е внесено от общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски, Борислав Бориславов. Решението е в знак на съпричастност към украинските граждани, засегнати от руската инвазия, която започна на 24 февруари.

Едно от пространствата е било безименно и се намира от двете страни на бул. „Драган Цанков“. От едната страна е между паркинга на парк-хотел “Москва” и булеварда, а от другата - между "Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. "Незабравка" и оградата на посолството на Руската федерация в България.

Общинските съветници са подкрепили решението за площада „Героите на Украйна“ с 32 гласа „за“, 16 – „против“ и двама въздържали се. Другият доклад за именуване на озеленено пространство в район „Изгрев” с името площад „Борис Немцов", също е одобрен от СОС.

Дискусиите са продължили близо два часа, като съветниците са спорили за необходимостта от подобни символични действия на съпричастност.

По думите на Малина Едрева от ГЕРБ-СДС, една от вносителките на предложението, с снего София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Осло, Прага, Рига, Тирана, Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето.

Според Едрева става въпрос за "ценностен избор", тъй като "възможността на една страна да се самоопредели в европейската си перспектива, е била отнета от друга абсолютно безпрецедентно".

Общинските съветници от „БСП за България“ са настояли, че този символизъм „не е целесъобразен“ за България. „Против“ са били и общинските съветници от „Патриоти за София“.

Очакваше се името с "Героите на Украйна" да бъде кръстена алея край руското посолство, а не площад, тъй като във вторник"Дневник" писа, че въпросното пространство не е общинска собственост, а частна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG