Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански е бил заплашен със съобщение


Кандидатът за управител на БНБ и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански
Кандидатът за управител на БНБ и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН) е бил заплашен с телефонно съобщение. Това каза той по време на брифинг на партията в Народното събрание в петък.

„Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни!!!“, пише в съобщението. Каримански допълни, че вече е уведомил полицията и че очаква от там да разкрият кой стои зад съобщението.

„Такъв тип заплахи са абсолютно неприемливи. Продължавам да вярвам в това, което правя, да отстоявам принципите си и да прилагам един единствен стандарт, а не двоен аршин“, каза още Каримански.

По време на брифинга председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов каза, че според него заплахите са във връзка с процедурата за избор на управител на БНБ, както и че подобни похвати са от „мутренските времена“.

„Знаете кои стоят от едната страна в кандидатурата за БНБ, от другата страна е г-н Каримански“, каза още Йорданов.

Другата официално издигната кандидатура е тази на председателя на парламентарната група на коалиционния партньор на ИТН в управлението „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Заплахата беше коментирана и от премиера Кирил Петков. Той каза, че е разговарял лично с вътрешният министър Бойко Рашков за случая, който е „най-висок приоритет“ за разрешаване.

По-късно в петък от Гражданска дирекция "Национална полиция" откриха сим картата, от която е била изпратена заплахата, както и че тя е регистрирана на името на румънски гражданин. Той е влязъл в България на 1 април и е напуснал страната на 7 април. Картата е била активна за няколко минути в четвъртък.

Процедурата по избор на гуверньор на БНБ стана повод за напрежение между участниците в управляващата коалиция. За това се заговори преди седмици, когато от ИТН получиха подкрепа от трите партии в опозицията - ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ за това процедурата по избор да бъде ускорена. За повече време се обявиха партньорите на ИТН – „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, но техните искания не бяха приети.

Българската народна банка (БНБ) упражнява банков надзор и може да регулира дейността на търговските банки. Тя има правомощия по отношение на паричната политика на страната. Управителят ръководи и контролира дейността на БНБ. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години. Мандатът на предишния управител на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 г. Той беше избран през 2015 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на депутати от Реформаторския блок, АБВ, БДЦ, част от ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG