Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ниска избирателна активност бележи началото на изборния ден във Франция


Moldova - Franța- alegeri prezidențiale primul tur, 10 aprilie 202FRANCE-ELECTION/
Moldova - Franța- alegeri prezidențiale primul tur, 10 aprilie 202FRANCE-ELECTION/

Първият тур от изборите за президент във Франция се провежда в неделя, като според анализатори все още няма ясен победител, а избирателната активност е сравнително ниска в първата половина на деня.

Предварителните социологически проучвания сочат, че на балотаж след две седмици ще отидат настоящият президент Еманюел Макрон и крайно-дясната кандидатка Марин Льо Пен. Каква обаче ще е разликата между броя на гласовете между двамата се оказва невъзможно да се предвиди от експертите.

49 милиона души имат право да гласуват за един от общо 12 кандидати. Според данни на Би Би Си обаче през първите 4 часа от изборния ден са гласували само една четвърт от гласоподавателите, което е най-ниската избирателна активност от 20 години.

Основните конкуренти на Макрон са лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен и крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон. Самата предизборна кампания не се разгърна в обичайните си мащаби заради пандемията с коронавирус и руската инвазия в Украйна.

Президентът нямаше особено време да се концентрира върху вота заради нуждата от остра политическа реакция от ЕС срещу Русия. Основната тема, която вълнува французите, остана на заден план в кампанията на Макрон, а именно увеличаващите се цени на живота – хранителните продукти и сметките от бита.

В същото време Льо Пен проведе добре организирана кампания, в която се фокусираше върху подобни теми. Предстои да се види резултатът.

Избирателните секции затварят в 21 часа българско време, а балотажът ще се проведе след 2 седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG