Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските бежанци в чужбина вече са над 4,5 милиона души


Украински бежанци пристигат в Полша по-рано през април.
Украински бежанци пристигат в Полша по-рано през април.

Броят на бежанците, избягали от Украйна от началото на войната на 24 февруари, е надхвърлил 4,5 милиона. Това съобщи в неделя службата на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Повечето от украинските бежанци са отишли в съседни държави, на първо място Полша.

От Украйна са избягали близо 4.504 млн. души, като броят им се е увеличил с над 62 хил. само за едно денонощие, сочат данните на службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Това означава, че има забавяне спрямо началото на войната, когато само в Полша на ден влизаха 100 хил. души.

Близо 2.594 млн. от тези хора са отишли в Полша. Следват други страни, граничещи с Украйна - Румъния (повече от 686 хил.), Унгария (над 419 хил.) и Молдова (близо 411 хил.). Молдова, с население едва няколко милиона, остава страната, приела най-много бежанци спрямо броя на жителите.

По последни данни от българските власти в България има над 70 000 украински бежанци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG