Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж на изборите за президент на Франция


Еманюел Макрон в изборната нощ. Той води с близо 3,4% пред Марин льо Пен
Еманюел Макрон в изборната нощ. Той води с близо 3,4% пред Марин льо Пен

Еманюел Макрон и Марин льо Пен отиват на балотаж на изборите за президент на Франция.

Според резултатите при преброени 97% от бюлетините настоящият президент води с 27,35% от гласовете, а лидерката на крайнодясната партия “Национален сбор” получава 23,97% от вота.

“Нищо не е решено и битката, която ще водим през следващите 15 дни, ще бъде решаваща за Франция и Европа”, каза Макрон в изборната нощ.

“Това, което ще бъде заложено на 24 април, е избор на обществото, избор на цивилизация”, каза Льо Пен пред привържениците си. “Ще върна реда във Франция”.

Макрон и Льо Пен се изправиха един срещу друг на балотажа на президентските избори през 2017 г. Тогава настоящият президент победи убедително с 66% от гласовете срещу 34% за Льо Пен.

Социологическите проучвания обаче предвиждат близки резултати на балотажа на 24 април тази година.

Трети на изборите на 10 април остана крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон, който получава 21,7% от гласовете. Според социолозите вота на неговите избиратели може да реши изхода от балотажа.

“Не бива да давате нито един глас на Льо Пен”, каза Меланшон. Той обаче не подкрепи и Макрон за втория тур.

Четвърти е популистът Ерик Земур с малко над 7% от гласовете. Очаква се неговите избиратели да подкрепят Льо Пен на втория тур.

Избирателната активност на изборите беше ниска през първата половина на изборния ден. Окончателната активност и окончателните резултати от изборите все още се очакват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG