Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия избира нов завеждащ генерал и изпраща голям конвой в Източна Украйна


Сателитна снимка на Maxar Technologies показва дълъг конвой с военни сили, отправен наюг към Донбас. Той се състои от камиони с артилерия. Снимката е направена на 8 април и публикувана на 10-и.
Сателитна снимка на Maxar Technologies показва дълъг конвой с военни сили, отправен наюг към Донбас. Той се състои от камиони с артилерия. Снимката е направена на 8 април и публикувана на 10-и.

Кремъл променя бойната си стратегия, като изпраща дълъг конвой към Донбас и назначава нов генерал, който да ръководи войната в Украйна.

В края на март Русия съобщи, че пренасочва военната си атака в Донбас, който обхваща източните украински региони Луганск и Донецк. Това стана, след като Москва не успя да превземе други украински райони, включително Киев и Суми, в продължение на месец от началото на инвазията на 24 февруари. Според експерти до дни може да започне пълномащабна офанзива в Донбас.

Новият ръководител на войната в Украйна е награждаваният армейски генерал Александър Дворников, който до момента е командвал руските сили в Южния военен окръг.

На 10 април Maxar Technologies публикува сателитни снимки, показващи руски военен конвой, простиращ се на около 13 километра, насочен на юг към Донбас.

Очаква се конвоят да се отправи към Изюм, град в украинската Харковска област, контролиран от руските сили. Изюм се намира близо до границата с Донецка и Луганск.

Преди седмица украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Русия се готви за битка в Донбас, която ще наподобява битка през Втората световна война с хиляди танкове, бронирани машини, самолети, артилерия.

Според официални представители на САЩ, Москва може да се опитва да концентрира силите си, за да поеме контрола над Донбас до началото на май, след като първоначално е разпределила войската си твърде слабо, атакувайки на стотици мили от север, изток и юг, което е довело до голям брой жертви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG