Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е отговорен за убийствата в Буча


Разследващи прибират тялото на човек убит в Буча
Разследващи прибират тялото на човек убит в Буча

Буча се превърна в синоним на жестокостта, след като руската армия остави зад гърба си стотици тела по улиците, в мазетата и в масови гробове. Сега въпросът е кой точно е извършил убийствата. Журналисти на Радио Свободна Европа тръгнаха по следите.

На 11 март командирът на артилерийска част от прочутата руска 76-а гвардейска въздушно-десантна дивизия умира в сражение в украинския град Буча.

Новината за смъртта на капитан Генадий Баюр се появява две седмици по-късно в социалната мрежа ВКонтакте. Според съобщението той е загинал при взрив на противопехотна мина в града, разположен северозападно от Киев. Баюр е бил командир на 234-и въздушно-десантен полк.

Мобилният телефон на друг руски войник, загинал при сражение в Буча, се озовава в ръцете на украинското разузнаване. Информацията в телефона свързва убития войник с руската 64-а мотострелкова бригада.

Тези и други следи помагат в търсенето на отговор на въпроса кои руски военни части са контролирали в Буча и други градове край Киев до края на март. Този отговор е важен, защото след като руските войници си тръгнаха, зад тях останаха стотици тела на цивилни по улиците, в мазетата и в масови гробове.

Разследване на Радио Свободна Европа/Радио Свобода установи кои са някои от руските военни подразделения, окупирали Буча между началото на инвазията на 24 февруари и 1 април, когато контролът върху градовете около Киев беше възстановен от украинските сили.

Тела по улиците и в мазетата

Буча се превърна в синоним на жестокостите, извършени от руската армия в Украйна. Властите в украинския град все още не са успели да осигурят на всички хора, чиито трупове са оставени по улиците, в мазетата и са заровени набързо в масови гробове, достойни погребения.

Точният брой на убитите не е известен, но според главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиkтова към 3 април броят им е бил над 410. Снимки от Буча показват хора с вързани зад гърбовете ръце и застреляни в главите.

Украински и западни разследващи събират доказателства, а правителството в Киев обещава да открие и изправи пред съд виновните.

Вече има следи, които според Киев насочват към това кои са те.

Парашутистите от Псков

Украйна съобщи, че си е върнала контрола над Буча, в началото на април. Кметът на града Анатолий Федорук каза, че това е станало на 31 март. Украинската армия съобщи, че военните ѝ са влезли в Буча на 1 април.

На 3 април съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович публикува списък на руските военни части и подразделения на Националната гвардия на Русия, които според Киев са били разположени в Буча, Ирпен и Гостомел.

Сред тях са 104-и и 234-и въздушно-десантни полкове на 76-а гвардейска въздушно-десантна дивизия. Тя е базирана в северозападния руски град Псков и е известна в съветската и руската военна история с бруталността си.

По време на Втората чеченска война войници от 76-а въздушно-десантна дивизия бяха обвинени в безразборни убийства на чеченски цивилни.

Публикацията в социалните мрежи за смъртта на Генадий Баюр, командир на 234-и въздушно-десантен полк, сочи, че войници от дивизията са изпратени в Буча.

В края на март се появи видео, вероятно заснето от украинското разузнаване. На него се вижда пленен войник и се посочва, че той е от 76-а въздушно-десантна дивизия. Видеото беше свалено от Ютюб, но остана в канал на украински журналист в Телеграм.

Войникът от видеото е идентифициран с двете си имена и казва, че на 24 февруари неговата част е изпратена в Украйна със заповед “да разчисти Гостомел или Буча”. Той твърди, че е бил инструктиран да разбива вратите на апартаменти в жилищни сгради с лост, да влиза вътре и да отвежда хората в мазетата. Войникът не казва какво е правил с цивилните след това.

Радио Свободна Европа не можа независимо да потвърди твърденията от видеото, но хора от Буча казват, че вратите на домовете им са били разбити, а роднините им са били заведени в мазетата. Снимки и видеоклипове показват трупове на хора в мазетата на жилищните сгради.

Във видео от Буча, публикувано от информационната агенция Асошиейтед прес (АП) на 3 април, се вижда дървен сандък от муниции. Той има маркировка, която показва, че принадлежи на 234-и полк на 76-а въздушно-десантна дивизия.

Друга руска военна част, която според Арестович е била разположена в украинските градове около Киев, е 64-та отделна мотострелкова бригада, базирана в Хабаровск - на руския тихоокеански бряг.

Пехотинците от Хабаровск

На 3 април канал в Телеграм, за който се предполага, че е свързан с украинската армия, публикува скрийншот от телефон на руски войник. В поста се твърди, че телефонът е на “един от окупаторите на Буча”. Той показва профил в Инстаграм.

Радио Свободна Европа успя да проследи профила и свързания с него телефонен номер до 29-годишен мъж от Хабаровск. Не получихме независимо потвърждение дали самият той е бил част от 64-та мотострелкова бригада, но снимки на негови контакти в социалните мрежи показват войници от тази военна част.

Украинската армия публикува списък със стотици имена и друга информация на офицери и войници от 64-та мотострелкова бригада. Неговото съдържание също не може да бъде независимо потвърдено.

Гостите в Беларус

Сред другите военни части, окупирали градове северно от Киев, е друг въздушно-десантен отряд - 331-ви гвардейски въздушно-десантен полк на 98-а дивизия, базирана в Кострома, североизточно от Москва.

Командирът му полковник Сергей Сухарев е убит в Украйна на 13 март и посмъртно е удостоен с военни отличия. Не е ясно къде точно и как е загинал.

Цял месец преди началото на руската военна инвазия в Украйна 331-ви полк е бил в Беларус. Минск е съюзник на Москва и руската армия използва територията на Беларус, за да нахлуе в Северна Украйна.

На 25 януари Министерството на отбраната на Беларус публикува снимки от церемония с 331-ви въздушно-десантен полк.

В края на февруари в канал в Телеграм, в който се публикуват данни за убити и пленени руски войници в Украйна, за да могат роднините им да ги идентифицират, се появи списък с убити в Буча военни. Радио Свободна Европа проследи едно от имената до профил в социалните мрежи на мъж, служил в 56-и гвардейски десантно-щурмови полк, базиран във Волгоградска област.

Наемниците от “Вагнер”

В Буча и другите градове край Киев обаче може да не са действали само тези части на руската армия. Непотвърдените данни са за участие на руската частна военна компания “Вагнер”, а слуховете са, че в Буча са били т. нар. “кадировци” - личната гвардия на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Информацията за участие на “Вагнер” се появи в германското издание Шпигел. То се позова на информация от Федералната разузнавателна служба (ФРС), представена в Бундестага.

Германското разузнаване е прихванало радиотрафик на руските военни и в разговорите са обсъждани убийства, съобщи Шпигел. Детайлите в разговорите съвпадат с описанията на телата, намерени в Буча. Според изданието материалите на разузнаването съдържат и данни, че в операцията в Буча водеща роля са играли наемниците от “Вагнер”.

Досега не е получено независимо потвърждение на тази информация.

Частната военна компания “Вагнер” е свързана с приближения до Путин олигарх Евгений Пригожин. На нея са приписвани убийства на цивилни в Сирия. Има доказателства за участието на наемниците от “Вагнер” в конфликти в африкански държави.

“Кадировците”

Друго име, което се споменава, когато се говори за виновните за убийствата в Буча, са “кадировците”. Членове на личната гвардия на чеченския лидер Рамзан Кадиров, известна с жестокостта си, се бият на страната на Русия в Украйна.

Ролята им в Буча обаче досега е обект само на слухове. В репортаж на Би Би Си е цитирана млада лекарка от Буча, която казва, че според слуховете в онази част на града, където са били извършени най-големите жестокости, са били “кадировците”.

Жената, идентифицирана като Анастасия, казва, че руските военни, които са идвали в болницата, са ѝ казали, че обикновените военни и “кадировците” се ненавиждат и че обичайно чеченците са тези, които се пускат в атака, от което те се озлобяват. Според нея за мирните жители всичко е било въпрос на рулетка - какъв взвод ще им се падне.

Самият Рамзан Кадиров публикува в средата на март видео, в което твърди, че е пътувал до Украйна. Видеото показва разговор на чеченския лидер с войник, който казва, че неговия отряд е завзел сиропиталище на 7 км от Киев. Няма независимо потвърждение дали твърденията във видеото са верни. Не е известно и къде точно е заснето то.

Москва отрича руските военни да са отговорни за убийствата на цивилни в Буча. Без да предостави никакви доказателства за твърденията си, Кремъл твърди, че кадрите, които показват трупове по улиците в Буча, са постановка. Това твърдение вече беше опровергано.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков твърди също, че труповете по улиците не са били там, когато руските войници са се изтеглили. Това твърдение също беше опровергано от сателитни снимки и свидетелства на местни хора.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч документира случаи на “очевидни военни престъпления” в Буча и други райони, контролирани от руските сили.

Трупове по улиците и масови гробове. Какво остава след руската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

XS
SM
MD
LG