Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наемниците, за които никой не говори. Какви са новите разкрития за руската военна група "Вагнер"


Снимка на руските наемници от "Вагнер" по време на тяхна мисия в Сирия
Снимка на руските наемници от "Вагнер" по време на тяхна мисия в Сирия

Представете си тайна военна група, за която никой не говори и всички замесени отричат официалното ѝ съществуване. Въпреки това има достатъчно публични данни, че тя е замесена в множество конфликти на различни точки по света.

Свързваната с Кремъл частна армия „Вагнер груп“ за пръв път придоби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, а по-късно покрай с конфликтите в Сирия и няколко африкански държави. Нейни войници се появиха и в Беларус малко преди изборите, които дадоха началото на протестната вълна, заляла страната през последната година.

Информацията за „Вагнер“ не идва само от журналистически разследвания, а дори от най-високо политическо ниво. За тях се споменава в доклади на ООН и американското военно разузнаване. През юни пък френският държавен глава Еманюел Макрон обяви, че представители на групата държат в плен президента на Централноафриканската република (ЦАР) Фостен-Арканж Туадера.

Официално Москва винаги отрича връзка с наемниците, но множество разследвания показват, че такава съществува.

В сряда Би Би Си публикува ново разследване, което за пръв път се добира до списъци със заявки за оръжие, карти и дори свидетелски разкази за действията на „Вагнер груп“ в Либия. Разкритията се базират на информация, извлечена от таблет, загубен от един от наемниците, както и на свидетелски показания и сведения от експерти.

В Либия наемниците се появяват като съюзник на генерал Халифа Хафтар – лидерът на бунтовниците, които в продължение на месеци водеха кървава кампания в опит да свалят подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие с премиер Файез ал Сарадж в Триполи.

Както често се случва с „Вагнер груп“, на преден план излиза и името на приближения до Кремъл Евгений Пригожин, познат с прозвището „готвача на Путин“.

Как те наемат във Вагнер и какво правиш там

Пред журналистите от Би Би Си говорят двама от наемниците в групировката, които пожелават да останат анонимни. Те разказват, че организацията набира своите кадри най-вече от отдалечените руски градове, където възможността за намиране на работа е малка. Това са хора с военно минало, които често имат и криминални досиета, което затваря пътя им към редовната армия.

Всеки от тях преминава през серия от физически тестове и проверки за миналото си преди да бъде изпратен за подготовка в тренировъчния център на „Вагнер“. Той се намира в близост до руска военна база в Краснодар.

„Всеки път, когато някъде има военен конфликт, войниците във „Вагнер“ го обсъждат: „Може да отидем там, това може да е за нас“, защото всяка мисия, означава пари. Когато няма поръчка, си седиш в резерва и няма пари“, казва един от интервюираните наемници.

Според двамата източници в нито един от договорите, които подписват, не присъства името „Вагнер груп“. Вместо това те полагат подписи като служители на множество кухи компании, в които изпълняват дейности като охрана или персонал в нефтени находища.

За действията на бойците от Би Би Си цитират няколко свидетелски разказа, към които прилагат и снимки, заснети по време на предполагаемите военни действия.

Източниците на медията разказват за десетки убийства на цивилни по време на офанзивата на Хафтар срещу Триполи, която приключи с договорка за прекратяване на огъня. Местните говорят за отвличания от домовете и убийства, извършвани от хора, говорещи руски. Някои от войниците са разпознати и по публично достъпни снимки.

Наемници от "Вагнер" в Сирия
Наемници от "Вагнер" в Сирия

Наемниците признават, че от „Вагнер“ не ги задължават да следват някакъв кодекс на изпълнение на задълженията им, което е условие за всеки друг военнослужещ. Те не крият също и че екзекутират заложници, които взимат в плен.

„Никой не иска да има още едно гърло за хранене“, казват те.

Нови руски оръжия и поставяне на необозначени мини

Най-сериозната следа за връзката между наемниците от „Вагнер“ в Либия и руската държава са списъците за доставка на оръжия. В тях се включват техника и боеприпаси, които започват съвсем наскоро да се използват от руската армия.

Важна бележка в случая е, че от десет години в страната е наложено оръжейно ембарго.

Според експерти списъците на „Вагнер“ с поръчки, които Би Би Си получават от либийското военно разузнаване, показват обезпеченост, „с която нито една друга частна охранителна компания не може да се похвали“.

Документите показват, че в Либия наемниците разполагат с множество машини за придвижване, стотици комплекти очила за нощно виждане и, разбира се, автомати „Калашников“.

Най-сериозно впечатление обаче правят осемте системи за наблюдение „Ирония“, както и радарната система „Соболятник“, както и изискването за обучение за работа с нея, тъй като във „Вагнер“ не са имали експерти, които да могат да го проведат. Всичко това е гарнирано с руски минохвъргачки и един танк T-72B.

„Изглежда, че „Вагнер“ са малко повече от неофициален елемент на руските военни“, казва един от експертите, интервюирани от Би Би Си.

В таблета на наемниците от медията откриват и карти на части от квартали, в които са поставени неозначени мини. Сред наличните на устройството документи са и наръчници за работата и устройството на руски мини, част от които са заснети и по въпросните улици. Според данни на „Хюман райтс уоч“ подобни мини не са били виждани никога преди това в страната.

От информацията на таблета се разбира кога и къде точно са действали наемниците.

Следите, водещи към Пригожин

От всички налични информации става ясно, че за между 12 и 14 месеца в периода септември 2019 – юли 2020 г. на територията на Либия във всеки един момент е имало по около 1000 души от „Вагнер“, които са били много добре екипирани и заплатени.

Кой обаче плаща за всичко това?

Друг от документите, този път свързан с доставка на боеприпаси в Мозамбик от ноември 2019 г., повдига завесата. Зад тях като адресат е посочена фирмата „Евро Полис“. Тя е бенефициент по редица договори за разработка на находища на петрол и газ в Сирия.

Фирмата често е свързвана с обявения за международно издирване от САЩ в началото на 2021 г. „готвач на Путин“ – Евгений Пригожин. Според руски журналисти, които от години разследват дейността на „Вагнер“, адресатът на документа, записан само като „генералния директор“, е именно приближеният до Путин олигарх.

Самите документи пък са изпратени с одобрението на командир, подписал се само с инициалите „ДУ“. Според Би Би Си става въпрос за Дмитрий Уткин, който е смятан за основател и главнокомандващ на групировката.

Дмитрий Уткин
Дмитрий Уткин

За това кой стои зад организацията и как тя се финансира самите наемници нямат информация.

„Това е като в Хари Потър, където името на Волдемор не се споменава на глас. Това е тема табу. Не си струва да го говориш, защото можеш да се озовеш за две седмици в железен контейнер с разбит нос“, казва един от войниците.

Интересен факт представлява и срещата между Халифа Хафтар и руското военно ръководство през ноември 2018 г., на която присъства и Пригожин.

Пред Би Би Си „готвачът на Путин“ отрича да има връзка с „Вагнер“ и „Евро Полис“.

„Не съм чувал нищо за нарушения на човешки права в Либия от страна на руснаци и съм сигурен, че това е абсолютна лъжа. Съветвам ви да работите с фактите, а не с русофобски чувства“, казва Пригожин в позиция пред медията.

Самият Путин не веднъж е отричал намесата на Русия в Либия.

„Ако там има руски граждани, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея“, каза той през 2020 г.

Официалната позиция на Русия за Либия пък е свързана с подкрепата за прекратяването на огъня и нормализирането на ситуацията в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG