Връзки за достъпност

Извънредни новини

Африкански президент е заложник на частната руска армия "Вагнер", каза Макрон


Руски "инструктор" заедно с двама военни от Руанда контролират изборите в ЦАР през декември, 2020 г.
Руски "инструктор" заедно с двама военни от Руанда контролират изборите в ЦАР през декември, 2020 г.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че президентът на Централноафриканската република (ЦАР) Фостен-Арканж Туадера е "заложник на групата Вагнер", която "превзема мините, а заедно с тях - и политическата система" в страната.

Макрон казва това в интервю за Le Journal du Dimanche, публикувано на 30 май. Бойци на частната руска военна компания "ЧВК Вагнер" се намират поне от миналата година в ЦАР, която има богати залежи на уран, злато и диаманти.

"Вагнер" използват антифренските настроения в Централноафриканската република, а с отслабването на влиянието на Париж в региона се засилва влиянието на Китай, Русия и Турция, обяснява още Макрон.

Официалната позиция на Банги, столицата на ЦАР, е, че те имат отношения не с "Вагнер", а с руското Министерство на отбраната и то по силата на споразумение, което се изпълнява под контрола на ООН.

Миналата седмица в ЦАР загинаха трима руски инструктори и двама местни полицаи, след като автомобилът им се е натъкнал на взривно устройство. Инцидентът се е случил на около 400 км от столицата Банги и веднага е бил изпратен руски хеликоптер за евакуация на жертвите и ранените.

Според АФП в страната има стотици руски "инструктори", които заедно с армията на Руанда осигуряват ключова подкрепа на президента Фостен-Арканж Туадера.

Правителството в ЦАР нарича руснаците "военнослужещи", докато Москва ги нарича "инструктори". Свидетели и редица неправителствени организации твърдят, че става дума за бойци на частната армия "Вагнер", контролирана от "готвача на Путин" Евгений Пригожин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG