Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е генерал Дворников, новият командир на руската война в Украйна


Александър Дворников, началникът на Южния военен окръг на руските въоръжени сили, присъства на военен парад в Ростов на Дон, 5 май, 2018 г.
Александър Дворников, началникът на Южния военен окръг на руските въоръжени сили, присъства на военен парад в Ростов на Дон, 5 май, 2018 г.

Русия назначи нов командир, който да наблюдава войната в Украйна. Става дума за армейския генерал Александър Дворников, който командва руските сили в Южния военен окръг. Това съобщи американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан в интервю за Си Ен Ен в неделя.

Русия понесе тежки загуби след началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари, като не успя да превземе ключови градове, включително столицата Киев. По-рано този месец Москва съобщи, че ще оттегли войските, атакуващи от север, и ще ги преразположи на изток, където Кремъл се стреми да обгради украинските сили.

Според САЩ назначението е част от промяната в стратегията на Русия след първоначалния неуспех. Кремъл не е потвърдил информацията официално.

60-годишният генерал е служил в Чечня през 90-те. През 2015 г. става първият руски командир, ръководил военни операции в Сирия. Там той става познат с бомбардировките над цивилни райони, довели до множество жертви. От 2016 г. той ръководи Южния военен окръг, който включва Крим - украинският полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

Дворников е награден от Путин с медала Герой на Русия, едно от най-високите държавни отличия, за работата му в Сирия.

Руският командир е бил „онзи вид палач, когото сме виждали да извършва подобни кампании [в Чечения и Сирия], където има ужасно много цивилни жертви, унищожение на цивилни зони“. Това каза за него пенсионираният генерал-лейтенант на САЩ Марк Хертлинг в интервю със Си Ен Ен.

Хертлинг добави, че според него Кремъл ще накара Дворников да „осигури успех“ до 9 май, честван в Русия като национален празник на победата на Съветския съюз над нацистка Германия. Денят на победата, както е наричан в Русия, е един от най-важните празници в страната и включва военен парад.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG