Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП предлага връщане на хартиените бюлетини


Лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Депутати от БСП са внесли проект за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиената бюлетина като алтернатива на машинния вот. Това съобщи Би Ти Ви в понеделник.

Гласуването на хартия отпадна с последните промени в Изборния кодекс. Промените влязоха в сила при изборите за 46-о и настоящото 47-о народно събрание, като според сегашните правила машинният вот е задължителен при секции с над 300 регистрирани гласоподаватели.

От партията твърдят, че масовото въвеждане на машинно гласуване е довело до рекордно ниска избирателна активност. Предложението на БСП предвижда хартиените бюлетини отново да станат алтернатива във всички секции.

Вносители са Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев, като според тях промяната няма да доведе до допълнителни разходи. Предложението предвижда резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да се сумират и така да бъдат вписвани в секционния протокол. Към него ще се прилага и машинният протокол, както е било на последните два вота.

На последните парламентарни избори, когато БСП остана на четвърто място, лидерката на партията Корнелия Нинова посочи, че машинният вот е отказал част от електората ѝ.

По-рано през деня председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също поиска връщане на хартиените бюлетини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG