Връзки за достъпност

Извънредни новини

Австрийският канцлер проведе "преки, открити и трудни" разговори с Путин


Австрийският канцлер, по това време вътрешен министър, Карл Нехамер на пресконференция във Виена, 3 ноември 2020 г.
Австрийският канцлер, по това време вътрешен министър, Карл Нехамер на пресконференция във Виена, 3 ноември 2020 г.

Австрийският канцлер Карл Нехамер се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва в понеделник. Той определи разговорите като "трудни" и подчерта, че срещата "не е приятелска".

Нехамер е първият лидер на Европейския съюз, който се срещна с Путин, откакто той нареди на войските си да нахлуят в Украйна на 24 февруари. Австрия не е член на НАТО и поддържа по-тесни връзки с Москва допреди началото на инвазията.

Нехамер е изразил солидарност с Украйна и е осъдил „очевидните“ руски военни престъпления там. Австрийското правителство стана едно от многото европейски, които експулсираха руски дипломати.

В изявление след срещата Нехамер каза, че дискусията с Путин е била "много директна, открита и трудна". Той добави, че най-важното му послание към Путин е било, че войната в Украйна трябва да приключи, защото „в една война има само губещи и от двете страни“.

„Това не е приятелска среща“, казва още Нехамер в съобщение, разпространено от неговата канцелария.

Говорител на Нехамер каза в понеделник следобед, че срещата е проведена в официалната резиденция на Путин в Ново-Огарьово край Москва. Австрийските медии, включително вестник Kronen Zeitung, съобщиха, че е продължила след около 90 минути.

„Да се надяваме, че посещението на австрийския канцлер Нехамер при Путин има повече, отколкото е казано и изглежда. Австрия твърде често е изпълнявала ролята на полезен идиот на Москва в миналото“, написа в Туитър професорът по австрийска политика в Университета на Залцбург Райнхард Хайниш.

Коалиционният партньор на консерватора, левите Зелени, разкритикува визитата. „Не мога да одобря посещението при Путин“, написа в Туитър говорителката на Зелените по външните работи Ева Ернст-Джиджич. "Това няма нищо общо с дипломацията. Това не е и възможност за преговори. Путин ще използва това за своята пропаганда", написа още тя.

По-рано през деня австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг защити желанието на канцлера да замине за Москва и да се срещне с Путин. "Всеки глас, който изяснява на Путин как всъщност изглежда реалността извън стените на Кремъл, не е напразен“, каза Шаленберг в Люксембург.

В събота Нехамер посети Украйна, за да покаже „политическа подкрепа“ за Киев. Потвърждавайки посещението си в Москва в неделя, Нехамер нарече инвазията в Украйна "руската агресивна война" и призова за прекратяване на конфликта, както и за прекратяване на огъня и хуманитарни коридори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG