Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Инструмент за конфронтация". Русия предупреди Швеция и Финландия да не се присъединяват към НАТО


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков седи пред екран, излъчващ годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин, 17 декември 2020 г.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков седи пред екран, излъчващ годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин, 17 декември 2020 г.

Русия отправи предупреждение към Швеция и Финландия да не се присъединяват към НАТО с аргумента, че това няма да донесе стабилност на Европа.

Предупреждението дойде от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, след като в понеделник стана ясно, че двете скандинавски страни обмислят да кандидатстват за членство в алианса.

Пред журналисти Песков каза, че НАТО "не е от съюзите, които осигуряват мир и стабилност, и неговото по-нататъчшно разширяване няма да донесе допълнителна сигурност на европейския континент". По думите на Песков "алиансът остава инструмент за конфронтация".

По-рано в понеделник британското издание The Times съобщи, че Швеция и Финландия вероятно ще се присъединят към НАТО още това лято. Изданието цитира американски официални лица, които са потвърдили, че евентуалното членство в НАТО на двете скандинавски страни е било "тема на разговор" по време на срещата между външните министри на алианса миналата седмица. На нея присъстваха и Швеция и Финландия.

Преди да започне военната си инвазия в Украйна, Русия поиска алиансът да се съгласи да спре всяко бъдещо разширяване. Войната обаче доведе до разполагането на повече войски на НАТО по източния фланг и нарастване на обществената подкрепа за членство на Швеция и Финландия.

Очаква се финландските депутати да разгледат доклад по сигурността тази седмица. Премиерът на страната Санна Марин каза, че очаква нейното правителство да вземе решение дали да подаде молба за членство преди средата на лятото. Финландия има обща граница с Русия, дълга 1340 км.

Управляващата в Швеция Социалдемократическа партия, която традиционно се противопоставя на членството в НАТО, от своя страна съобщи, че преосмисля тази своя позиция с оглед на руската инвазия в Украйна. Партийният секретар Тобиас Бодин каза пред местните медии, че обсъждането ще приключи през следващите няколко месеца.

Миналата седмица Дмитрий Песков каза, че Русия ще предприеме мерки да "ребалансира ситуацията", в случай че двете скандинавски държави се присъединят към НАТО.

По-рано през февруари Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, също предупреди за "военни и политически последици", ако страните се присъединят към блока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG