Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционираха бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски


Никола Груевски, 22 ноември 2017 г.

Съединените щати наложиха санкции на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски и още 6 души от Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора. Те са санкционирани заради заплаха за стабилността на региона чрез корупция, престъпна дейност и други действия.

Мерките бяха обявени от министерството на финансите на САЩ в понеделник. В изявлението си от министерството посочват, че Груевски е осъждан и остава заподозрян по няколко дела за корупция. Той също така е обвинен в злоупотреба с пране на пари и други престъпни деяния, извършени по време на управлението му от 2006 го 2016 г.

"Налице е достоверна информация, че Груевски е злоупотребявал с властта си, за да поиска и получи подкупи в замяна на държавни поръчки, неправилно използвани обществени средства и намеса в изборния процес за негово лично облагодетелстване и за политическа полза на партията му", пише в съобщението.

Груевски напусна Северна Македония през ноември 2018 г., за да избегне 2-годишна ефективна присъда за корупция. Оттогава той се укрива в Унгария. Американските власти посочват, че бягството му представлява сериозна пречка пред борбата с корупцията в Северна Македония.

Освен бившия премиер на страната санкциониран е още и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване на Северна Македония Сашо Миялков. Миналата година той получи 12-годишна присъда за незаконното подслушване на хиляди граждани на страната в полза на управлението на Груевски.

Под обхвата на новите американски санкции попада и главната прокурорка на Босна и Херцеговина Гордана Тадич. Тя е санкционирана, защото е използвала позицията си, за да влияе върху правораздавателния процес.

"Има достоверни данни, че тя е манипулирала дела, за да защитава политическите си покровители от преследване, и не е разпределяла случаи на прокурорите чрез автоматичната система, която е създадена, за да предотвратява решения кой кое дело да поеме, взимани на лична основа или по политически причини", пише в съобщението.

На санкционираните лица, както и на техните близки е забранено да влизат в САЩ. Техните американски активи също са замразени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG