Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото срещу Ахмед Муса за религиозна омраза започва отначало


Ахмед Муса пред Пазарджишкия окръжен съд през 2014 г.
Ахмед Муса пред Пазарджишкия окръжен съд през 2014 г.

Делото срещу Ахмед Муса за проповядване на религиозна омраза се връща за ново разглеждане на първа инстанция. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 11 април.

Имамът Ахмед Муса от Пазарджик беше обвинен, че между 2013 и 2014 г. е проповядвал религиозна омраза и е разпространявал идеите на организацията "Ислямска държава". В края на 2019 г. той получи ефективна осемгодишна присъда за проповядване на верска нетърпимост, както и за неподчинение на светските закони и призоваване към война.

От решението на ВКС от понеделник става ясно, че Върховният съд е намерил редица нарушения при произнасянето на присъдата на Окръжния съд в Пазарджик. Според ВКС Пловдивският апелативен съд, който е потвърдил присъдата на Окръжния съд, не е дал ясна фактическа обстановка от материалите по делото, а само е "цитирал и преразказвал показания на свидетели по делото". Това води до липса на мотиви за осъждане, пише още в решението.

Това е причината ВКС да връща делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд от стадия на разпоредително заседание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG