Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската армия ще постигне "благородните си цели", каза Путин


Руският президент Владимир Путин по време на посещението си на космодрума "Восточни" в Амурска област, 12 април 2022 г.
Руският президент Владимир Путин по време на посещението си на космодрума "Восточни" в Амурска област, 12 април 2022 г.

Москва ще постигне "благородните си цели" в Украйна, а Западът ще се провали в опитите си да изолира Русия. Това каза руският президент Владимир Путин във вторник по време на посещението си на космодрума "Восточни" в Амурска област в Източна Русия. Той посети площадката заедно с с беларуския си колега Александър Лукашенко.

Изявлението му идва на 48-ия ден от войната, която Москва започна в Украйна и която принуди над 4 млн. 500 хил. украинци да напуснат страната си.

"Целите са абсолютно ясни и благородни", каза Путин, цитиран от агенция Интерфакс.

"Това, което правим, е да помагаме на хората, да спасяваме хора, от една страна, а от друга страна, ние просто предприемаме мерки, за да гарантираме сигурността на самата Русия. Очевидно е, че нямахме избор. Това беше правилното решение", добави той.

По думите му главната цел на руската армия е "да помогне на хората в Донбас" и тя "без съмнение" ще бъде изпълнена.

В началото на руската инвазия в Украйна през февруари Путин каза, че целта му е "демилитаризация и денацификация на Украйна". Впоследствие основната военна цел беше преформулирана като "освобождение на Донбас".

Путин многократно отправи необоснованото обвинение, че Украйна е извършила геноцид в източните части на страната, и използва това като оправдание за руското нападение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG