Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евакуирани са почти всички българи от блокирания в Мариупол кораб


Пристанището в Мариупол. Снимката е архивна
Пристанището в Мариупол. Снимката е архивна

14 българи и един украинец са били евакуирани от кораба „Царевна“, който е блокиран в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна. За това съобщи министър-председателят Кирил Петков.

„Другата част от екипажа - трима българи и двама украински граждани, сред които и капитанът на кораба, са останали на плавателния съд по свое желание“, каза още Петков и добави, че евакуираните ще преминат през Донецк, след което ще се насочат към България.

Корабът Царевна акостира на пристанището в Мариупол на 21 февруари с екипаж от 17 българи. Заради обсадата на града и блокадата на пристанището, евакуацията на моряците дълго време беше невъзможна. На няколко пъти те самите отказваха предложенията да бъдат изведени от района на военните действия.

Въпреки че още много други кораби са блокирани заради войната, лидерът на най-малката партия в парламента, Костадин Костадинов от „Възраждане“, реши да обвини за това външния министър Теодора Генчовска („Има такъв народ“) и премиера Кирил Петков („Продължаваме промяната“). Костадинов каза, че те не са реагирали навреме и не са извели моряците. Петков отвърна на Костадинов, че това е "политически ПР на гърба на хора в беда".

В неделя много български медии разпространиха информация от руската агенция ТАСС, която се позова на съобщение от Донецката народна република, че „Царевна“ и още един чуждестранен кораб са превзети от сили на спецотряда „Азов“. Няколко часа по-късно капитанът на кораба отрече информацията и каза, че на борда няма „чужи лица“ и членовете на екипажа са добре.

„Царевна“ е един от двата кораба с български екипажи, плаващи под малтийски флаг, които са блокирани на украинските пристанища. Това се случи с общо 70 плавателни съдове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG