Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има такъв народ" номинира Мартин Карбовски за член на СЕМ


Мартин Карбовски
Мартин Карбовски

Една от партиите в управляващата коалиция „Има такъв народ“ (ИТН) е номинирала Мартин Карбовски за член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Пред Свободна Европа Карбовски не потвърди, но и не отрече информацията.

„Засега нито мога да потвърдя за Свободна Европа, нито мога да отрека“, каза той. На въпрос дали между него и ИТН са провеждани разговори за евентуалната му номинация, той отговори същото.

По-късно пред Свободна Европа за номинацията потвърди председателят на парламентарната група на ИТН и председател на парламентарната комисията по култура и медии Тошко Йорданов.

„Демократична България“ обяви, че номинацията на коалицията за член на СЕМ е журналистката Пролет Велкова.

Срокът за номинация на членове на СЕМ изтича на 18 април. Засега не е ясно дали останалите партии в парламента ще издигнат свои кандидатури.

По повод номинациите за членове на СЕМ Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) излезе с призив номинираните да бъдат „доказани професионалисти“.

„Голямата вина за провала на настоящия СЕМ е на политиците, излъчили неговите членове. За съжаление, съветниците се избираха по политически критерии и в съвета попадаха хора, които не отговаряха на законовото изискване за обществен авторитет и професионално признание“, написаха от АЕЖ.

Петчленният състав на регулатора се избира или назначава за срок шест години. Трима от членовете му се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента.

Предложените за членове на СЕМ ще бъдат изслушани на 21 април, а изборът им ще се проведе в началото на май.

Мартин Карбовски е писал за изданията „Стандарт“ и Егоист. Част е от екипа на „Каналето“ и „Всяка неделя“ по БНТ. Бивш водещ на телевизионни предавания в бТВ, Нова телевизия и фалиралата ТВ 7.

Пролет Велкова е журналист и водещ на предаването „Кой говори“ по „Дарик радио“, продуцент е на сутрешния блок на „Дарик радио” – „Дарик кафе”. Работила е в БНР, била е в управителния съвет на фондация „Отворено общество“, както и председател на управителния съвет на Центъра за развитие на медиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG