Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ видяха проблеми с независимата съдебна система, корупцията и човешките права в България


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

България има значителни проблеми с човешките права, независимостта на съдебната система, корупцията и свободата на изразяване. Това отчитат от Държавния департамент на САЩ в годишния си доклад за човешките права.

По отношение на човешките права и гражданските свободи са отчетени сериозни проблеми във връзка с липсата на толерантност и дискриминацията спрямо ромската общност. Отчетени са проблеми, свързани с насилието над деца, както и с насилие и заплахи над членове на ЛГБТ общността.

„Съобщава се за роми, на които се отказва достъп до публични места като банки, плувни басейни и дискотеки“, пишат от Държавния департамент.

По отношение на корупцията от външното министерство на САЩ подчертават, че в страната има закони, които са насочени срещу противодействието и наказването на подобни случаи, но това не е довело до резултат.

„Прокуратурата съобщи, че е работила по 274 разследвания за корупция, които са довели до 17 обвинения срещу 56 души и пет присъди“, се казва в доклада.

За функционирането на прокуратурата е цитиран докладът на Европейската комисия, в който се казва, че комбинацията между правомощията на главния прокурор и позицията му във Висшия съдебен съвет „води до съществено влияние върху прокуратурата, Висшия съдебен съвет и магистратурата“. Припомнено е и заключението относно липсата на възможност за обжалване на решенията за отказ за образуване на разследвания от страна на прокуратурата.

Във връзка с медиите в доклада се споменава, че независимите издания са били обект на атака „от страна на политици на всички нива, като са били подлагани на административен и съдебен натиск“. Припомнени са критиките в докладите на различни организации като „Репортери без граници“, свързани с концентрацията на медийна собственост. Те споменават и че бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски все още има влияние върху медиите.

„Делян Пеевски, олигархът, който е най-известното въплъщение на това ненормално състояние на сектора, продаде медиите си, но неговото влияние върху медийния сектор продължава да е проблематично“, пише Държавният департамент.

Припомня се случаят с журналиста Димитър Кенаров, както и признанието на МВР за превишаване на правомощията на полицаи по време на незаконния му арест на протестите през 2020 г.

В заключение от Вашингтон обръщат внимание най-вече на липсата на ефективност в случаите, свързани с нарушения на човешките права и корупцията.

„Органите на реда предприеха стъпки за обвиняването и наказването на представители на властта, които са нарушавали човешките права или са били замесени в корупция, но действията на правителството остават недостатъчни, а безнаказаността остава като проблем“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG