Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР призна за "множество нарушения" при ареста на журналиста Димитър Кенаров


Димитър Кенаров
Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи (МВР) призна, че при ареста на журналиста Димитър Кенаров по време на протест през 2020 г. са извършени „множество нарушения“.

Това стана в писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) и до Антикорупционния фонд (АКФ).

Димитър Кенаров беше задържан от полицаи по време на антиправителствения протест на 2 септември 2020 г. в София, въпреки че нееднократно се легитимира като репортер. Впоследствие Кенаров показа белези от удари и ритници по лицето и тялото си и подаде сигнал в прокуратурата, че върху него е използвана прекомерна сила от полицаите.

През декември 2020 г. МВР съобщи, че не е открило данни за полицейско насилие срещу Кенаров. Прокуратурата отказа няколко пъти да започне разследване по случая.

В писмото, публикувано от АЕЖ и АКФ в понеделник, министърът посочва, че по негово разпореждане е извършена нова проверка на случая.

„Безспорно е установено, че по време на задържането на Кенаров служителите използват физическа сила и помощни средства – белезници, което не е документирано от тях по надлежния ред“, пише в писмото на Рашков. „В противоречие с чл. 74 от Закона за МВР заповед за задържането на Димитър Кенаров не е издадена и в тази връзка не му е осигурена възможност за се възползва от правата на задържано лице.“

Проверката е показала също, че когато е бил заведен в столичната полиция, Кенаров е вписан не като задържан, а като поканен.

При проверката е установено, че трима полицаи от Специализираните полицейски сили при ОДМВР – Пловдив са извършили ареста на журналиста. В писмото си Бойко Рашков посочва, че е предоставил данните от проверката на компетентните дисциплинарни органи. Материалите са изпратени и на Софийската районна прокуратура.

В началото на 2021 г. международни организации осъдиха България, че прикрива полицейско насилие над журналист. Димитър Кенаров получи подкрепа и от посолството на САЩ и посланик Херо Мустафа.

Случаят с Димитър Кенаров беше включен и в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България. Колеги на журналиста и евродепутати призоваха за разследване на случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG