Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата пак отказа да разследва полицейско насилие над журналист


Журналистът Димитър Кенаров по време на протеста в София на 2 септември 2020 г.
Журналистът Димитър Кенаров по време на протеста в София на 2 септември 2020 г.

Прокуратурата е потвърдила отказа си да разследва полицейско насилие срещу журналиста Димитър Кенаров, който беше задържан и бит по време на антиправителствен протест през 2020 г., въпреки че се легитимира като репортер.

Софийската апелативна прокуратура е потвърдила отказа на Софийската градска прокуратура да образува разследване за полицейско насилие, съобщава "Сега".

Изданието пише, че не е ясно дали апелативните прокурори са извършили допълнителни действия по проверката или са приели изводите на градския прокурор Юлиан Лефтеров, който не беше разпитал нито един от десетките журналисти, които са отразявали протеста на 2 септември 2020 г.

В началото на октомври 2020 г. журналистът Димитър Кенаров подаде сигнал в прокуратурата за това, че по време на антиправителствения протест на 2 септември в София върху него е била използвана прекомерна сила от полицаи в нарушение на Закона за МВР.

Тогава той беше задържан от униформени, въпреки че нееднократно се легитимира като репортер. Впоследствие Кенаров показа белези от удари и ритници по лицето и тялото си, а за пълно разследване на случая призоваха негови колеги и евродепутати.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

През декември 2020 г. МВР съобщи, че не е открило данни за полицейско насилие срещу Кенаров. Асоциацията на европейските журналисти - България поиска от вътрешното министерство да публикува проверката, но получи отказ.

В началото на 2021 г. международни организации осъдиха България, че прикрива полицейско насилие над журналист. Димитър Кенаров получи подкрепа и от посолството на САЩ и посланик Херо Мустафа.

Случаят с Димитър Кенаров беше включен и в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България.

По-късно МВР поиска данъчна проверка на Кенаров, но след обществена реакция се отказа от искането.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG