Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма побой? АЕЖ иска МВР да осветли проверката за ареста на журналиста Димитър Кенаров


Снимка на журналиста Димитър Кенаров след задържането му през септември.

Министерството на вътрешните работи (МВР) да публикува незабавно абсолютно всички материали от проведената вътрешна проверка по ареста и побоя на журналиста Димитър Кенаров. За това настоя Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), стана ясно от публикация в уебсайта на организацията.

Журналистът Димитър Кенаров беше бит и задържан, докато снима демонстрациите в София на 2 септември вечерта. По време на 56-ия ден от протестите, с искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, бяха задържани над 100 души. Спрямо някои беше използвано насилие.

Разследване на Министерството на вътрешните работи не е установи полицейско насилие, упражнено срещу Кенаров. Проверката по случая е приключила още на 3 декември, съобщи в края на изминалата седмица сайтът "Сега". Това е станало ясно след отправено запитване по Закона за достъп до обществената информация до Столична дирекция на вътрешните работи.

Асоциацията на европейските журналисти припомня, че по време на протеста Кенаров многократно се легитимира пред служителите на МВР и показва своята прес карта. Въпреки това той е извлечен от пл. „Независимост“, камерата му е счупена и изчезва. Поставени са му белезници, като според медицинската експертиза е многократно удрян и ритан в главата. Държан е в автомобил на МВР с други арестувани, а след това е откаран в столично РПУ, където е освободен, без да бъде издадена заповед за задържането му. Отказана му е адвокатска защита.

Действията на служителите на МВР срещу Кенаров предизвикаха сериозна реакция в България и в чужбина. “АЕЖ-България изразява своето притеснение, че, макар да е бил сезиран с жалба от Кенаров, българският съд вече четвърти месец не се е произнесъл по същество за законността на задържането му, при положение че законът предвижда незабавно произнасяне по дела срещу полицейско задържане”, се казва в позицията на журналистическата органзиация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG