Връзки за достъпност

Извънредни новини

83 на сто от ромите вярват в конспирациите за ваксините. Всеки трети е убеден, че в тях има чип


Нивото на ваксинация сред ромските общности е изключително ниско
Нивото на ваксинация сред ромските общности е изключително ниско

Вярата в конспиративните теории, свързани с ваксините срещу COVID- 19, е силно разпространена в ромските квартали. Това показва изследване на Институт Отворено общество - София, проведено сред ромските общности в страната през декември.

Общо 83% от анкетираните определят като вярна поне една от разпространяваните конспиративни теории по темата. Официалната здравна информация е позната относително слабо и е споделяна и одобрявана от много ограничен кръг хора. Изследването оставя общото впечатление, че около антиваксинационните тези има изграден широк консенсус и именно те се възприемат като общоприети в изследваните общности.

В рамките на изследването приблизително двама от всеки трима анкетирани вярват, че ваксините срещу COVID-19 са по-рискови за здравето от другите ваксини, не се препоръчват при редица хронични заболявания, имат опасни странични ефекти, не са тествани достатъчно, за тях има информация, която умишлено се укрива и в крайна сметка тези ваксини имат за цел само да увеличат печалбите на фармацевтичните компании.

Приблизително всеки втори от анкетираните вярва, че ваксините съдържат вредни вещества, водят до безплодие и стерилитет и не допринасят за намаляване на риска от смърт при заразяване. Всеки трети (38%) вярва, че с ваксините се поставят чипове. Само 24% от анкетираните не вярват в подобно твърдение.

Общото доверие към информацията относно ваксините е изключително ниско. Огромната част от анкетираните нямат доверие на никого, що се отнася до информацията за ваксините. Личният лекар, телевизията, интернет и пасторите са сред основните източници на информация за ваксините, спрямо които хората имат относително по-малка степен на недоверие. Сред немалка част от участниците в изследването доминира не чувството за липса на информация, а на объркване и несигурност сред заливащия ги информационен поток.

Към момента на проучването под 4% от анкетираните в обхванатите ромски общности заявяват, че имат поставена поне една доза ваксина. Тези, които заявяват готовност да се ваксинират, са още около 5%, но не е сигурно дали те действително ще го направят

България е на едно от последните нива на ваксинация сред страните от Европейския съюз. Общият брой на лицата със завършен ваксинационен цикъл е малко над 2 млн. души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG