Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът закри специализираните съд и прокуратура


Министърът на правосъдието Надежда Йорданова в парламента
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова в парламента

Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт. С промените бяха премахнати още кадровите и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и съдебните инспектори.

Закриването за специализираните съд и прокуратура е един от приоритетите на кабинета, записан в коалиционното споразумение между управляващите партии. Един от аргументите за закриването им беше, че те се “се използват като бухалка не само срещу бизнеса, но и срещу обществото”.

По време на първо четене на законопроекта Настимир Ананиев (“Продължаваме Промяната”) посочи като пример подслушването на участници в протестите през 2020 г. Тогава разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са били отправяни към специализираната прокуратура и специализирания съд.

Спецсъдът и спецпрокуратурата заработиха в началото на 2012 г. Инициативата за създаването им беше на първото правителство на ГЕРБ.

Законопроектът за закриването им беше внесен в началото на март от Министерския съвет, а в пленарната зала беше защитен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова(“Демократична България”).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG