Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Къде са разследванията?" Парламентът прие на първо четене закриването на спецправосъдието


Надежда Йорданова
Надежда Йорданова

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за закриване на специализираното правосъдие.

В подкрепа на промените гласуваха 134 депутати от “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”, както и от “Възраждане”, която не е част от управляващата коалиция. Против бяха 73 народни представители от ГЕРБ и ДПС.

Промените предвиждат да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Законопроектът урежда статута на работещите в тези институции съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

Спецсъдът и спецпрокуратурата заработиха в началото на 2012 г. Инициативата за създаването им беше на първото правителство на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието беше описвано като “бухалка на властта”.

Законопроектът за закриването им беше внесен в началото на март от Министерския съвет, а в пленарната зала беше защитен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова (“Демократична България”).

“Аз поставям въпрос - къде са разследванията? Къде са обвиненията? Къде са присъдите на първа инстанция? Нима пет години не стигнаха за това?”, каза тя от парламентарната трибуна.

Законопроектът предвижда още отмяна на “кариерните бонуси” за членовете на Висшия съдебен съвет, главния съдебен инспектор, инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и административните ръководители и техните заместници. В момента правилата гарантират на съдебните кадровици връщане на по-висока длъжност в системата след изтичане на мандата им или предсрочното му прекратяване.

Законопроектът беше приет на първо четене. За да бъде приет окончателно, той трябва да бъде гласуван за втори път в комисиите на Народното събрание и в пленарната зала. Той може да претърпи промени между първо и второ гласуване. Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене да бъде удължен от седем на 12 дни.

Дебатите в Народното събрание продължиха повече от три часа.

Според Настимир Ананиев (“Продължаваме Промяната”) закриването на специализираното правосъдие е наложително, защото то “се използва като бухалка не само срещу бизнеса, но и срещу обществото”. Той посочи като пример подслушването на участници в протестите през 2020 г. Тогава разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са били отправяни към специализираната прокуратура и специализирания съд, стана ясно впоследствие.

Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС) каза, че делата, които сега се гледат от специализирания съд, трябва да продължат там, където са, и да не се поема никакъв риск да бъдат върнати отначало.

“Виждам, че най-голям интерес има относно делата за корупция по високите етажи - сметнете им подсъдността, преместете ги в Софийския градски съд и съответно апелативен. Но не пипайте организираната престъпност. Ще настане хаос”, каза Каназирева.

“След два часа дебат ГЕРБ ни спестиха мъките, изплюха камъчето и казаха какъв е проблемът: “Само не закачайте организираната престъпност”, репликира я Явор Божанков (“БСП за България”). Той каза, че специализираното правосъдие е било създадено да се бори с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, но очевидно тази цел не е постигната.

“Изключително малко са и почти ги няма присъдите срещу политици по висшите етажи. Видяхме какво работи специализираното правосъдие, но най-вече видяхме какво то не работи и тук е големият проблем”, каза Божанков.

Цветан Енчев (ДПС) каза, че закриването на специализираното правосъдие “лъха на саморазправа”. По думите му специализираното правосъдие има своите кусури, но има и своите резултати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG