Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски журналист е задържан заради публикация, че полицаи отказват да воюват в Украйна


Михаил Афанасиев
Михаил Афанасиев

Полицията в руската република Хакасия в Сибир задържа известен местен журналист заради публикация, в която се съобщава, че 11 служители на полицейското звено за борба с безредиците отказват да воюват в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Арестуваният е Михаил Афанасиев, главен редактор на онлайн изданието “Новий фокус”. В четвъртък той е бил обвинен в разпространение на “съзнателно фалшива” информация за руските въоръжени сили. Новият руски закон, приет след началото на инвазията в Украйна, предвижда наказание до 10 години по това обвинение.

Афанасиев е един от най-известните журналисти в Сибир. Той е първият чуждестранен носител на наградата на Шведската асоциация на издателите на списания и два пъти е награждаван с наградата “Сахаров”.

Журналистът е публикувал множество разследвания по деликатни теми в Хакасия, като организираната престъпност и предполагаеми злоупотреби с власт на местни служители.

През 2009 г. той беше обвинен в клевета заради материал, критикуващ реакцията на руското правителство на експлозия в най-голямата ВЕЦ, станала същата година. През 2016 г. имаше информации, че е получил смъртни заплахи от престъпна банда, действаща в сибирския Красноярски регион, след като подробно описал незаконната дейност на групата и съмненията за нейни връзки с местната полиция.

Друг работещ в Сибир журналист също беше арестуван в сряда по подозрение в нарушаване на новите закони за медийно отразяване на ситуацията в Украйна. Сергей Михайлов, основател на седмичника ЛИСток, който излиза в република Алтай, е в предварителен арест заради „призиви за санкции срещу Русия“ в медията.

Сайтът на ЛИСток беше блокиран през март заради “насърчаване“ на действия, противопоставящи се на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG