Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай проведе военни учения около Тайван по време на визита на конгресмени от САЩ 


Тайванският външен министър посреща делегацията на американските конгресмени
Тайванският външен министър посреща делегацията на американските конгресмени

Китай съобщи, че е провел военни учения около Тайван, докато делегация от американски конгресмени е на официално посещение на острова, предаде Ройтерс.

Китайската армия изпрати в петък фрегати, бомбардировачи и изтребители в Източнокитайско море и в района около Тайван, съобщи Шъ Илу, говорител на Източното командване на Народноосвободителната армия.

"Тази операция е в отговор на неотдавнашното изпращане на погрешни сигнали от страна на САЩ по въпроса за Тайван", заяви Шь, без да споменава посещението на американските конгресмени. "Лошите действия и трикове на САЩ са напълно безполезни и много опасни. Тези, които си играят с огъня, ще се опарят."

По време на срещата си с тайванската президентка Цай Ингвен в петък американският сенатор Боб Менендес, председател на Комисията по външни работи на Сената, е заяви, че Тайван е "страна от глобално значение" и сигурността му има последствия за целия свят.

Шестима американски конгресмени от демократите и републиканците посетиха острова, за да демонстрират подкрепа за него. Подобни посещения, както и определянето на Тайван като "държава", предизвикват недоволството на Пекин, който смята острова за една от своите провинции, припомня Ройтерс.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са най-големият му поддръжник и доставчик на оръжия. Американският президент Джо Байдън няколко пъти е декларирал силния си ангажимент към демократично управлявания остров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG