Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мъдър политически урок". ГЕРБ провали избора на Любомир Каримански за управител на БНБ


Любомир Каримански
Любомир Каримански

Кандидатът на “Има такъв народ” за управител на “Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански не получи достатъчна подкрепа от колегите си в Народното събрание, за да бъде назначен на поста.

Той се нуждаеше от гласовете на повече от половината регистрирали се депутати в пленарната зала, но получи 59 гласа подкрепа от 235 гласували народни представители. “Против” бяха 36, а “въздържал се” - 140 депутати.

Каримански беше подкрепен само от групите на “Има такъв народ” и ДПС. От ГЕРБ първоначално декларираха, че ще гласуват за него, но впоследствие се въздържаха. Ако той беше получил техните гласове, щеше да бъде назначен на поста.

Процедурата по избор на нов гуверньор на БНБ предизвика напрежение в управляващата коалиция на “Продължаваме промяната” (ПП), БСП, “Има такъв народ” (ИТН) и “Демократична България” (ДБ).

ИТН номинира своя депутат и председател на бюджетната комисия в парламента Каримански без да обсъди кандидатурата му с коалиционните си партньори. След това ПП издигнаха за поста председателя на парламентарната си група Андрей Гюров.

Андрей Гюров
Андрей Гюров

Това провокира взаимни критики и обвинения между двете формации, които в крайна сметка доведоха до решението на Гюров да се оттегли от конкурса заради липсата на “широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор”.

Най-активни по време на дебата преди гласуването в петък бяха от групата на ГЕРБ-СДС, които твърдяха, че ще подкрепят Каримански, за да не се съсредоточава целият паричен поток в ръцете на финансовия министър Асен Василев от ПП.

От ДПС също декларираха, че ще подкрепят кандидата на ИТН, заявявайки, че няма нищо лошо тези две опозиционни парти да изберат управителя на БНБ, както са го направили с настоящия титуляр на поста Димитър Радев.

В крайна сметка обаче от ГЕРБ-СДС също се въздържаха, подобно на ПП и ДБ. Групата на БСП гласува “против” и Каримански беше подкрепен само от ИТН и ДПС, чиито групи имат общо точно 59 депутата. “Възраждане” не гласуваха за него, защото са против влизането на България в еврозоната.

Самият Каримански заяви след гласуването, че е получил “голям и мъдър политически урок” и изтъкна, че върху него е започнала да се излива “кафява течност” едва, след като от ПП издигнаха за негов конкурент Гюров. По време на процедурата от ИТН обявиха, че Каримански дори е бил заплашен.

“Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната - да ми е за обeца на ухото“, коментира още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG