Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гюров се оттегля от битката за БНБ. "Продължаваме промяната" няма да подкрепи Каримански


Андрей Гюров дава пресконференция на 1 април в София.
Андрей Гюров дава пресконференция на 1 април в София.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който беше кандидат за управител на Българската народна банка (БНБ), оттегля кандидатурата си. Той съобщи това във Фейсбук в неделя следобед.

Малко след това премиерът Кирил Петков проведе брифинг в Министерския съвет, на който каза, че в понеделник ще информира коалиционния съвет за това решение на Гюров.

Петков каза още, че „Продължаваме промяната“ няма да подкрепят другия кандидат за поста Любомир Каримански, който беше номиниран от коалиционния й партньор „Има такъв народ“.

Разделени

Изборът на шеф на БНБ създаде напрежение в управляващата коалиция през последната седмица. В петък Петков каза, че няма да оттегли кандидатурата на Гюров, но все пак в неделя самият кандидат направи точно това.

"След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната" аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия. Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ“, написа той.

Той призова опонента си Каримански да прецени дали иска да остави този „важен и отговорен избор“ в ръцете на опозицията.

„Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име", пише още Гюров.

През март ИТН предложиха процедурата по избор на шеф на БНБ да бъде ускорена и получиха подкрепа от трите партии в опозицията - ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Трите коалиционни партньори на ИТН - ПП, "Демократична България" и БСП настояваха за още време.

Според Гюров ролята на БНБ за постигането на истинска промяна в България е голяма и би могла да се случи само ако „централната банка влезе истински в своята роля на регулатор и изчисти финансовата ни система от натрупания корупционен капитал.“

На брифинга в неделя Кирил Петков каза, че кандидатът също така не е искал битката около избора на нов управител на БНБ да попречат на „важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни“. По думи на Петков това са „закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в закона за съдебната власт“.

„Няма пречка пред настоящия гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединяване на коалицията около общ кандидат. Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството“, каза Петков.

Той съобщи, че „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи кандидатурата на Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които партията е споделила с ИТН „неведнъж“.

Обединени

Втората част от изявлението на премиера в неделя беше свързана с това, което той описа като „най-важната задача“ за правителството през идната седмица. Това е законодателната инициатива по закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, която предстои да се разгледа в комисии и в зала.

„Това е законодателна промяна, която ще покаже на българския народ, надявам се, пълното единство на управляващата коалиция по започнатото реформиране на българската съдебна система. Защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа“, каза Петков.

Премиерът засегна и още две от основните теми от парламента през изтеклата седмица – за разплащането на строителните фирми и Северна Македония.

Управляващите ще направят предложение за засилен контрол от страна на Народното събрание при разплащането със строителните фирми, които според тях „в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ“.

„Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа проверка при експертна комисия. Всяко плащане по тези договори първо трябва да бъде одобрено от Антикорупционната комисия на парламента. Прозрачно и видно за всеки български гражданин“.

В заключение Петков отново увери медиите и коалиционните си партньори, че никакви решения по въпроса с българското вето върху членството на Северна Македония в ЕС няма да бъдат взети извън Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG