Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборът на шеф на БНБ и Северна Македония възобновиха напрежението в управляващата коалиция


Тошко Йорданов и Ива Митева са от ИТН, а Асен Василев и Кирил Петков от ПП. Снимката е от деня на подписване на коалиционните споразумение между партньорите.

Политиката на правителството във връзка с ветото на България за членството на Северна Македония в Европейския съюз, както и натискът, който според "Има такъв народ" (ИТН) е оказван от „Продължаваме промяната“ (ПП) върху кандидата им за управител на Българската народна банка (БНБ) Любомир Каримански, създават сериозно напрежение между партньорите в управляващата коалиция. Това каза в събота Ива Митева (ИТН) в ефира на Нова телевизия.

"Виждам, че нашият министър на външните работи (Теодора Генчовска) като че ли е изолиран, и виждам засилени действия на министър-председателя Кирил Петков в тази посока от първото му посещение в Северна Македония и всички тези действия не знам дали са съгласувани или не с нея", каза Митева.

Ден по-рано премиерът Кирил Петков каза, че никакво решение за изход от спора със Северна Македония няма да се вземе без санкцията на парламента и така дори опозицията ще бъде включена в процеса, припомня Дневник.

Според Митева най-голямата партия в управляващата коалиция ПП оказва натиск върху Каримански да се откаже от кандидатурата си за управител на БНБ.

„Доста е странно, обезпокоително е, тревожно е и показва, че няма честна игра. А всъщност нали затова дойдохме", каза тя.

За поста в БНБ има издигнати две кандидатури – тази на Каримански (ИТН) и на председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Митева каза още, че Кирил Петков е предложил поста на представител на България в Световната банка на Любомир Каримански в опит да го накара да се откаже от кандидатурата си за БНБ. По думите ѝ е странно толкова качествен кадър да бъде пращан токова далеч от държавата.

По-рано тази седмица премиерът призова и двамата кандидати за БНБ да се оттеглят. ИТН каза, че няма намерение да оттегли кандидата си.

"Когато с такава лекота сте склонен да си оттеглите кандидатурата, значи тя не е нито убедителна, нито вие ѝ имате доверие“, каза Митева.

Въпреки търканията управляващата коалиция няма да се разпадне, каза председателят на Народното събрание Никола Минчев (ПП) пред бТВ по-рано в събота. Той вижда източник на напрежението в избора за управител на БНБ, но отрече някой от „Продължаваме промяната“ да е оказвал натиск върху Каримански.

В петък Каримански съобщи в Народното събрание, че бил заплашен с телефонно съобщение. Заплахата беше коментирана и от премиера Кирил Петков. Той каза, че е разговарял лично с вътрешният министър Бойко Рашков за случая, който е „най-висок приоритет“ за разрешаване.

По-късно в петък от Гражданска дирекция "Национална полиция" откриха сим картата, от която е била изпратена заплахата, както и че тя е регистрирана на името на румънски гражданин. Той е влязъл в България на 1 април и е напуснал страната на 7 април. Картата е била активна за няколко минути в четвъртък.

Процедурата по избор на гуверньор на БНБ стана повод за напрежение между участниците в управляващата коалиция. За това се заговори преди седмици, когато от ИТН получиха подкрепа от трите партии в опозицията - ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ за това процедурата по избор да бъде ускорена. За повече време се обявиха партньорите на ИТН – „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, но техните искания не бяха приети.

Българската народна банка (БНБ) упражнява банков надзор и може да регулира дейността на търговските банки. Тя има правомощия по отношение на паричната политика на страната. Управителят ръководи и контролира дейността на БНБ. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години. Мандатът на предишния управител на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 г. Той беше избран през 2015 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на депутати от Реформаторския блок, АБВ, БДЦ, част от ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG