Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без "Москва". Може ли Русия да превземе Одеса след загубата на най-големия си кораб


Мъже се готвят да поднесат венец в памет на руския крайцер "Москва" пред паметник до Севастопол, Крим. Паметникът е издигнат в чест на 300-годишнината от създаването на руския морски флот.
Мъже се готвят да поднесат венец в памет на руския крайцер "Москва" пред паметник до Севастопол, Крим. Паметникът е издигнат в чест на 300-годишнината от създаването на руския морски флот.

Без кораба „Москва“ Русия надали ще може да превземе Одеса по море. Така смятат военни анализатори, с които говори Радио Свободна Европа / Радио Свобода (RFE/RL).

Причината е в това, че потъналият кораб имаше радари и противоракетни установки С-300Ф, осигуряващи защита в радиус от около 200 км. (200 мили) Русия има и други кораби с такива установки, но те не могат да влязат в Черно море, след като Турция затвори достъпа до Босфора и Дарданелите, казва директорът на програмата за сигурност в неправителствената организация „Стратегия XXI“ Павел Лакийчук.

Това означава, че при евентуален морски удар по Одеса руските военни кораби ще трябва да разчитат на защита от наземно разположени руски противовъздушни ракети, макар че Русия има нужда от тях на източния фронт, казва той.

„Москва“ е вторият голям кораб, който Русия губи от началото на войната в Украйна. Първият беше „Саратов“, ударен на 24 март.

Тези две загуби означават, че Русия най-вероятно ще преразгледа плановете си за действия по море, каза в петък британското Министерство на отбраната.

В сряда най-големият руски военен кораб „Москва“ беше ударен от украински ракети и на борда му избухна пожар. Ден по-късно Русия потвърди пожара, но каза, че той е възникнал след избухване на боеприпаси.

В четвъртък вечерта Русия съобщи, че корабът е потънал, докато е бил теглен на буксир по време на буря.

В петък Пентагонът каза, че причината за потъването е именно удар с украински ракети „Нептун“.

Къде са моряците

Два дни след потъването на „Москва“ все още не е ясно какво е станало с моряците от кораба.

В събота Министерството на отбраната на Русия публикува за първи път кадри, които представи като среща между екипажа на потъналия кораб и главнокомандващия на военноморския флот адмирал Николай Евменов.

В това видео бяха открити две непълноти. Би Би Си съобщи, че от видеото не може да се разбере на коя дата е снимано. „Новая газета. Европа“ отбеляза, че в първите секунди липсва звук, а според медията именно в тези секунди се прави преглед на личния състав.

Съществува и противоречие между съобщенията на Украйна за смъртта на командира на „Москва“ Антон Куприн, когото Киев обяви за убит, но Куприн присъства в първите кадри на видеото, твърди „Новая газета. Европа“.

Украинската редакция на RFE/RL установи, че е загинал мичманът на кораба Иван Вахрушев. Това е написала в социалните мрежи жена му Варвара Вахрушева.

Според Пентагона жертви със сигурност има, но засега САЩ нямат данни за тях.

Руското командване не е потвърждавало, че моряците са взимали участие във военните действия в Украйна. Според официалните съобщения всички са евакуирани и се намират в Севастопол, на територията на полуостров Крим, който Русия превзе през 2014 г.

Какви са ракетите „Нептун“

Ракетите „Нептун“ са произведени в Украйна – в киевския завод „Визар“, който Русия бомбардира на 15 април. Разрушените сгради на завода бяха публикувани от Агенция Франс прес.

Проектирането на противокорабните ракети „Нептун“ е започнало преди Русия да анексира Крим през 2014 г., но действията на Кремъл са ускорили разработването и производството им, пише Вашингтон пост.

Ракетите са проектирани от бюро „Луч“, което още от 60-те години е участвало в създаването на продукция за съветската отбрана. Вестникът припомня интервю на директора на „Луч“ Олег Коростелов от миналата година, в което той казва, че държавата е направила поръчка за 2000 ракети „Нептун“, но компанията е успяла да произведе само 800, тъй като не е имала достатъчно финансов ресурс.

По същото време Украйна е съобщила за 4 държави, поискали да купят „Нептун“ за себе си, като една от държавите е била назована – Индонезия.

Експертите отбелязват, че за първи път военен кораб е бил потопен от ракета, произведена изцяло от Украйна.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски призова украинците да се гордеят с това, че вече 50 дни удържат агресията на руската армия, която има славата на една от най-силните в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG