Връзки за достъпност

Извънредни новини

Харков демонтира паметник на съветския маршал Жуков


Паметникът на маршал Жуков, който беше съборен в неделя в Харков
Паметникът на маршал Жуков, който беше съборен в неделя в Харков

В Харков беше демонтиран паметникът на съветския маршал Георги Жуков, предадоха украинските медии.

Любителски видеозаписи показват, че след свалянето си бюстът на маршала е натоварен на градски камион, който напуска мястото. Според областната администрация камионът е заминал в неизвестна посока около 11 часа местно време.

Часове след демонтажа специалното подразделение Kraken на полка "Азов" съобщи, че именно то е организирало свалянето на бюста.

Маршал Жуков е началник на генералния щаб на Червената армия, а после командир на нейните поделения на различни фронтове по време на Втората световна война. Той приема капитулацията на Германия в Берлин през 1945 г.

Паметникът на Жуков в Харков вече беше събарян през 2019 г., но после беше възстановен. Булевардът, който носеше името му, беше преименуван няколко пъти.

Жуков се асоциира едновременно с победата над нацистка Германия, с близостта си до Сталин и с взимането на тактически решения, довели до безсмислени жертви сред съветските войници.

След премахването на бюста на Жуков в неделя на постамента беше написано „Слава на Украйна“.

При предишното сваляне на паметника, на мястото му беше поставено националното знаме на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG