Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коалицията не иска да се разпуска, сочат изказвания на участниците в нея


Вицепремиерът Асен Василев. Снимката е архивна.
Вицепремиерът Асен Василев. Снимката е архивна.

Четирите партии в управляващата коалиция дадоха сигнали, че искат да запазят правителството в сегашния му вид. В неделя това намерение беше изразено от представители на „Продължаваме промяната“ (ПП), „Има такъв народ“ (ИТН), БСП и „Демократична България“ (ДБ).

Ние сме се „разбрали да се придържаме към коалиционното споразумение. Другото са неразбирателства, които са обидни, но не са повод да го развалим“, каза Тошко Йорданов от ИТН пред Българското национално радио.

По-рано през изтеклата седмица кандидатът на ИТН за шеф на БНБ не беше одобрен в парламента, а министърката на външните работи Теодора Генчовска (ИТН) каза, че премиерът и неговите съветници водят собствена политика по отношение на Северна Македония. Тези два факта се добавиха към разногласието в коалицията по въпроса за изпращането на оръжие на Украйна, като ДБ настоява за взимането на именно такова решение, а БСП е против.

В неделя председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски каза, че „докато се изпълнява коалиционното споразумение, проблеми няма да има“. Той добави, че е нормално да има различни мнения в коалицията и че БСП не отстъпва от двете „червени линии“ – за изпращането на оръжие и за преговорите със Скопие.

Изпращането на оръжие на Украйна не е тема на споразумението, тъй като то беше подписано преди Русия да нападне своя съсед.

Свиленски, както и вицепремиерът Асен Василев (ПП) застъпиха една и съща позиция по отношение на избора на шеф на БНБ. И двамата казаха, че трябва да се намери единна кандидатура за този пост, одобрена от всички участници в управлението. Според Асен Василев „не е удачно да се сменя гуверньорът на БНБ при толкова тежки кризи и финансова нестабилност“.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова в неделя да се укрепи управлението, за да не се допуснат нови избори. Според него въпреки споровете решението е в прилагането на коалиционното споразумение.

„Коалицията е през избор“, каза Иванов. „Или да изключи ГЕРБ и ДПС от ключовите процеси на вземане на управленски решения, или да изпадне в състояние на вътрешни свади“. Той смята, че първото е по-добрият избор и че той може да бъде реализиран.

Иванов визира ситуацията с предложението на Любомир Каримански за шеф на БНБ, лансиран от ИТН, но неодобрен от останалите представители на коалицията. Кандидатурата на Каримански беше подкрепена в пленарната зала само от опозиционната ДПС, а опозиционната ГЕРБ гласува „въздържал се“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG