Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три месеца хуманност стигат. Министърът на туризма настоява за край на помощта за украински бежанци


Министърът на туризма Христо Проданов
Министърът на туризма Христо Проданов

За отпадане на държавната помощ за украински бежанци до 31 май ще настоява министърът на туризма Христо Проданов (БСП). Това каза самият той пред Българската национална телевизия (БНТ) в сряда.

По-рано в събота ръководителят на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев също съобщи, че правителството ще спре да плаща на хотелиерите в края на май.

Пред БНТ Христо Проданов коментира помощта от 40 лв. на ден за приютен украински бежанец, която държавата изплаща на български хотелиери. По думите му тя трябва да приключи до 31 май, тъй като три месеца подкрепа са достатъчни.

"По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора", каза Проданов.

"Тоест ние проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", допълни той.

На въпрос как украинските бежанци да започнат да работят, без държавата да осигури дневна грижа за техните деца, Проданов каза, че "държавата ще съдейства, доколкото е възможно това да се случи". Мнозинството от украинците, пристигнали в България, са жени и деца.

По думите на министъра на туризма общият брой на украинските бежанци в страната в момента е около 85 000. От тях 25 000 са настанени в хотели, а сред останалите 60 000 има някои, които са "с големи възможности - със скъпи коли, те си плащат, имат претенции за това" и "създават грешната представа за тези, които наистина имат нужда от [помощ]".

Тези числа, цитирани от Проданов, противоречат на официално обявените в портала "България за Украйна", където пише, че са настанени 51 291 украински бежанци от общо 92 338 останали в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG