Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властелинът на фентъзи анимацията Анди Съркис


Анди Съркис, 2014 г.
Анди Съркис, 2014 г.

Той изговаря една от най-известните реплики в света на фентъзи киното: "My prescious!" (безценни мой!). Тя е на хобита Ам-гъл от световете на "Властелинът на пръстените" и "Хобит". И макар че на екрана се вижда дребно чудовище, феновете на фентъзи жанра добре познават актьора, който стои зад него.

Става дума за Анди Съркис, който в сряда навърши 58 години. Той е носител на няколко награди "Сатурн" и БАФТА и е номиниран за "Еми" и "Златен глобус". Най-известните му персонажи освен Ам-гъл са на горилата Кинг Конг в едноименния филм, както и Цезар във "Възходът на планетата на маймуните".

Съркис е роден във Великобритания в семейството с иракски произход. Майка му се премества в Англия заедно със Съркис и трите му по-големи сестри. Детството му протича едновременно в Англия и Ирак.

Това много често го кара да се чувства като аутсайдер. "Това е повлияло на голяма част от работата ми. Да съм друг. Да съм различен. Да съм извън. Без да принадлежа на огромна група от хора и да съм сигурен в това", казва той пред Гардиън.

Той учи визуални изкуства и театър в Ланкастърския университет, като по-късно сменя основния си предмет с актьорско майсторство. Играл е в шекспирови пиеси, озвучавал е герои, дори е бил герой във видеоигра.

Световната му слава обаче донасят ролите, изиграни с помощта на т.нар. технология на улавянето. Тя се използва в киното и видеоигрите за по-лесно създаване на реалистична анимация. Технологията се прилага, като на актьора се поставят сензори близо до всяка става, които идентифицират движението чрез местонахождението или ъглите между сензорите. Компютърът записва тези данни и пресъздава движенията цифрово.

По този начин е създаден и Ам-гъл. Когато приключват снимките на трилогията "Властелинът на пръстените", режисьорът Питър Джаксън предлага на Съркис да играе горилата Кинг Конг в едноименния филм. "Това е страхотно предложение", казва Съркис пред Уол Стрийт Джърнъл. "В един момент играя един метър висок хобит, а сега играя 7,5 метрова горила!".

По думите на Съркис "това е най-добрият актьорски инструмент на 21 век. Предлага неограничени възможности за изпълнение на различни герои".

При подготовката за Ам-гъл актьорът разчита не само на технологии, но и на тежки физически упражнения. "Разхождах се на четири крака извън снимачната площадка, когато снимахме "Властелинът на пръстените". Разхождах се така с часове. От време на време се засичах с други хора и трябваше да се преструвам, че търся нещо", казва Съркис пред Гардиън.

Натоварваща е и ролята на Цезар във филмите за Планетата на маймуните, където героят преминава от новородено шимпанзе до зряла възраст. Съркис обаче се справя, тъй като обича спортове като алпинизма, катеренето и колоезденето.

Съркис е женен за актрисата Лорейн Ашбърн, с която имат три деца. Когато се раждат, той си обещава да е винаги до тях, тъй като когато е бил дете, неговият баща е прекарвал много време в Ирак. Скоро след раждането на трите деца Съркис получава ролите си във "Властелинът на пръстените", а след това и "Кинг Конг", и не успява да спази обещанието си.

Въпреки това намира утеха в професията, която го прави щастлив. "Актьорството е освобождаващо преживяване",казва той. "Отключва детето в мен. Тотално ме въвлича в това усещане за игра".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG