Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако с Русия сме братски народи, то е като Каин и Авел". Дмитро Кулеба поправи Румен Радев


Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и президентът на България Румен Радев, 20 април 2022г.
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и президентът на България Румен Радев, 20 април 2022г.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба се срещна с президента на България Румен Радев в София. Кулеба е на тридневно посещение в страната, като по-рано във вторник разговаря с премиера Кирил Петков и министърката на външните работи Теодора Генчовска.

С сряда Кулеба благодари пред президента Радев за позицията, която България заема от началото на войната, и най-вече за помощта, която страната оказва на украинските бежанци. От своя страна Радев каза, че България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна "в рамките на нашите възможности".

"Още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно най-бързо", каза българският президент. В отговор украинският външен министър посочи, че след зверствата, извършени от руската армия срещу цивилни украинци, "малко хора ще могат да си преобърнат езика, за да нарекат украинския и руския народ братски".

"Ако говорим за братски народи, то е сигурно като Каин и Авел. Смятам, че украинците и българите имат много повече основания да се смятат за братски народи", каза Кулеба.

Репликата му е препратка към библейската история за синовете на Адам и Ева. В нея Каин се превръща в първия убиец на Земята, след като от завист убива брат си Авел.

Радев и Кулеба коментираха още и санкциите срещу Русия, като Радев посочи, че България се е включила "активно във всички санкционни режими, въпреки социално-икономическите последствия за нашата страна". Първият дипломат на Украйна отвърна, че разбира, че санкциите вредят, но е в интерес и на България, и на Украйна черноморският регион да е зона на сигурност.

Ден по-рано по време на срещата си с премиера Кирил Петков Кулеба също посочи, че сигурността на Украйна е гаранция за сигурността на целия регион. Той добави, че Украйна в момента се бори не само за собствената си безопасност.

"Ние се борим и за вас, за да може никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие върху вашата страна и да навредят на вашата страна", каза Кулеба във вторник.

След разговора си с Радев в сряда, Кулеба се срещна и с председателя на парламента Никола Минчев. По-късно предстои украинският външен министър да бъде изслушан в Комисията по външна политика на закрито заседание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG