Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тя оцеля при нацистката окупация на Мариупол, но не преживя руската


Погребение на жител на Мариупол направо на улицата.

Оцеляла от нацистката окупация на Мариупол украинка умря 81 години по-късно, докато се крие в подземие по време на руската окупация на града

Сайтът на световното еврейско движение Chabad.org съобщи, че 91-годишната Ванда Обедкова, активен член на еврейската общност в Мариупол и оцеляла от Холокоста, е умряла "от студ и без вода" в мазе в града. Това е станало в началото на април. Градът е обсаден и обстрелван от руските войски вече втори месец.

"На 10 години Ванда оцелява при германците, като се крие в мазе в Мариупол. 81 години по-късно тя умря в мазе в същия град, криейки се от ужасната война и руснаците", написа в Туитър Auschwitz Memorial group.

Обедкова е родена в Мариупол през 1930 година и е оцеляла обсадата от нацистите по същия начин, по който се е опитала да оцелее и днес - скрита в мазето. Майка ѝ и други членове на семейството загиват по време на нацистката окупация.

Преди месец руските войски убиха друг оцелял от Холокоста - 96-годишния Борис Романченко, чийто апартамент в Харков беше поразен от руска бомба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG