Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да покажа на какво е способно човешкото тяло". Гимнастичката на ХХ век Мария Гигова на 75


Мария Гигова
Мария Гигова

През 50-те години, когато е още малка, тя мечтае да стане актриса. Нейната учителка по физическо възпитание обаче забелязва потенциала ѝ и я завежда при прочутата треньорка по художествена гимнастика Жулиета Шишманова. Така започва спортната кариера на първата трикратна световна шампионка в този спорт.

Става дума за Мария Гигова, която в четвъртък навърши 75 години. Тя е и първата голяма звезда на българската художествена гимнастика, позната със сложните си и оригинални съчетания.

Въпреки че не става актриса, тя влага голяма доза артистичност по време на изпълненията си."Този артистизъм, който носех у себе си, исках да го покажа на публиката. И успявах в дадени моменти, защото винаги в залата е било тихо, когато съм играела. А това говореше, че си приковал вниманието на хората и че те следят всяка една твоя фибра и движение на тялото с голямо внимание", казва тя пред БНТ.

"Това ми даваше огромно удовлетворение, защото аз се потапях в музиката и за мен нищо друго не съществуваше освен да покажа на какво е способно човешкото тяло, каква пластика, каква техника, какви емоции. Това е едно много силно изживяване", добавя Гигова.

По време на посещение в един манастир още преди да стане известна една от монахините сяда до нея и ѝ предсказва, че ще има три големи върха в живота си. Освен трите световни титли тя има и един друг, четвърти връх - раждането на дъщеря ѝ, което тя самата определя като като най-отличителното събитие в живота си.

Гигова работи с много треньорки през годините, но най-голямо влияние има първата от тях - Шишманова. Освен спортни успехи те развиват и силно приятелство, което обаче приключва през 1978 г. със смъртта на Шишманова. Тогава тя претърпява самолетна катастрофа малко след излитане към Полша. Гигова също е трябвало да лети с нея, но по случайност остава в София.

Това е една от най-големите трудности, с които се сблъсква българската гимнастичка. "За разлика от от играта животът поднася мигове и препятствия, които не можеш сам да избегнеш с по-голям талант и всеотдайност в тренировките", казва Гигова пред 24 часа.

Тя обаче има своя философия, която ѝ помага да преминава през такива моменти по-леко. "След всяко препятствие идват по-хубави дни. Това ми е давало опора. Има приливи и отливи в живота и човек трябва да ги изживее такива, каквито са. Аз съм земен, здраво стъпил на земята човек. И нямам притеснения какво би могла да ми поднесе съдбата - каквото и да ми поднесе, трябва да го изживея.", добавя гимнастичката.

След края на състезателната си кариера тя става председател на Българската федерация по художествена гимнастика. Нейна любимка от следващото поколение е Илияна Раева, която по-късно поема поста.

Гигова е печелила световните титли през 1969, 1971 и 1973 година. Освен тях е носител на още 13 медала от световни първенства. Определяна е като гимнастичка на миналия век. През 2017 г. е удостоена с орден "Стара планина" първа степен „за изключително големите ѝ заслуги за развитието на спорта“. Получава и награда за заслуги към Международната федерация по гимнастика (FIG) в края на 2021 г.

XS
SM
MD
LG