Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За щастие нямах рубли". Русия санкционира Камала Харис, Марк Зукърбърг и говорители на Вашингтон


Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис

Американската вицепрезидентка Камала Харис, главният изпълнителен директор на Мета Марк Зукърбърг и говорителите на Пентагона и Държавния департамент на САЩ Джон Кърби и Нед Прайс са сред американците, попаднали в руски списък със санкционирани.

Той беше обявен от руското Министерство на външните работи в четвъртък вечерта и включва общо 29 души, на които е “отказано влизане в Руската федерация за неопределено време”. Причната е “русофобски наратив”.

В официалното изявление се казва още, че санкциите са в отговор на “все по-широките антируски санкции”. Със забрана да влизат в Русия са още зам.-министърката на отбраната Катлийн Хикс, телевизионният водещ Джордж Стефанопулос, колумнистът на Вашингтон поуст Дейвид Игнатиъс и дурги.

Москва твърди, че това са хора, които оформят “русофобския наратив”, преобладаващ в обществения дебат в САЩ.

По време на брифинг в Държавния департамент Нед Прайс беше попитан дали новите руски контрасанкции ще го принудят да отмени свои планове за пътуване до Русия.

“За щастие нямах рубли, а дори и да имах, те така или иначе вече нямат стойност”, отговори шеговито говорителят. По думите му за него е признание, че е спечелил “гнева на правителство, което лъже собствения си народ и тероризира съседите си”.

Подобни ограничения бяха наложени и на 61 канадски граждани, които също бяха обвинени в ръководене на "русофобски" политики.

Съединените щати ръководят международните усилия за налагане на мащабни санкции на Русия заради нейното нахлуване в Украйна. САЩ и Европейският съюз наложиха санкции включително на руския президент Владимир Путин, дъщерите му, външния му министър Сергей Лавров и членове на семейството му, както и нна яколко олигарси, свързани с Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG